Пикси и какво общо има този макет от видеото с динамото на фарадей. Сериозно те питам, защото много добре знам че не си единствения заблуден.
krasias, погледнете първата страница на публикацията която посочих тук, показваща първоначалния експеримент на Фарадей:
http://kirkmcd.princeton.edu/examples/faradaydisk.pdf
На показаната експериментална установка си представете че вместо "пръчка" магнит имате дисков такъв, който покрива
целия (или поне голяма част от) меден диск а не само малка част от него. Сега, отново споменавам, както и при Радико, вие пишете "динамото на Фарадей" но какво всъщност вие имате предвид като казвате това. В света на науката това (на в посочената статия и във видеото) се знае като "Диска на Фарадей" (или "Unipolar Dynamo") , и от 4-рите различни динамични конфигурации, на една и съща опитна установка, която видеото показва, произлиза така наречения (отдавна наименовано) "парадокс". Основното в "парадокса" е че нямаме δ
Β/δ
t a въпреки това имаме индуциране или по скоро проявяване на напрегнатост/напрежение
по определена геометрия на проводникa (диска). Забележете термина
определена геометрия понеже при положение че точките на замерване се изберат по различен начин нямаме никакво замерено напрежение. Ето тук можете да видите повече разновидности на тестване на установка "Диска на Фарадей":
https://www.youtube.com/watch?v=TCi3v8QWK6M (на канала има няколко виде в тази инасока).
...
Ще трябва да приемеш, че по точно този въпрос АЗ ИМАМ МНОГО ПОВЕЧЕ ПОЗНАНИЯ ОТ ТЕБ.
НАУЧИ СИ УРОКА КАКВО ТОЧНО В НАУКАТА ИМАТ В ПРЕДВИД ПОД ТЕРМИНА ПАРАДОКС НА ФАРАДЕЙ.
...
И не ми излизай с това какво се случва в същнос и дали е парадокс или не е. Това е възприет от науката термин зад който стои конкретно стществуващо явление.
Добре Радико, оставете заяжданията, ще послушам вашата величавша личност и поклон пред вашата научност ... и понеже вие имате "МНОГО ПОВЕЧЕ ПОЗНАНИЯ" от мен дайте една две
научни статии да прочета или най-малкото нагледни експерименти от (които вие се образовате), като моля без wikipedia и тем подобни интернет объркани писания, (по възможност на Агнлииски

), подобно на тази която вече посочих, та да взема нещо повече да науча, понеже повече познание винаги ми е било в полза, а и винаги имам интерес да се коригирам в своите разбирания.