Ха! Интересно! Явно този мотор много хора привлича :-)
И аз съм се хванал да го правя (както и един приятел). Направил съм механичната част и сега мисля за управлението на намотките. Аз лично нямам идея как трябва да се сметнат намотките, но смятам на веки магнит (ползвам кръгли магнити - Фи 20 мм, неодимови, 5.6 кг. сила на привличане) да навия около 50-100 намотки 0.19-0.30 мм кабел и да си играя със тока и напрежението на намотките за да постигна ефекта на "намаляване" на магнитното поле.... Във всеки случй, колкото са повече намотките, толкова по-силно ще е индуцираното магнитно поле и колкото по-дебел е кабела, толкова повече ток ще може да понесе ;-)
А управлението ми се струва, че ще е най-добре с 555 като генератор на импулси и схема CD4017 като брояч с дешифратор до 10 (аз ще ползвам 7 магнита за статора), който да управлява съответния брой мосфети за включване на дадената намотка. Схемата съм я прикачил (не е съвсем довършена и пробвана). Липсва захранването на CD4017 (има някаква грешка в библиотеката на програмата с тази схема). За общност съм сложил 10 мосфета, макар да са нужни само 7 за мойта схема. От седмия мосфет връщам RESET сигнал към 4017 за да може броенето да започне пак от начало. Ако реша да направя статора с 9 магнита просто ще преместя ресета на 9-тия мосфет :-)
Всеки мосфет е изкарана на куплунг към който ще се закачат краищата на всяка намотка. Хубаво е да имаш захранване с което да можеш да регулираш освен напрежението и тока (поне до 3 ампера) за да може да подаваш, каквото решиш за необходимо на намотките, като напрежение и ток :-)
Разбира се, винаги можеш да го направиш и по метода който е предложил Флин - със светодиоди и фототранзистори, но според мене е трудно за изработка чисто конструктивно. Но, ако тръгнеш по този път ползвай светоотражателни оптронни двойки - много по-лесно ще ти е за проектиране и донастройка :-) Само трябва да си намериш светоотражателен диск на който да нарисуваш с тъмен фулмастер зоните на ИЗКЛЮЧВАНЕ на намотките :-) Така можеш да триеш и да ги рисуваш наново докато настроиш дължината на импулса на включване и преварението :-) Може и със черен диск и да залепиш сребристи лепенки на местата на които ще трябва да се ВКЛЮЧВАТ намотките и като местиш лепенките и регулираш тяхната дължина да търсиш желаната скорост :-)