Игнишъра си е вид стартер, по популярен в Бг като ПЗУ (пусково запалително устройство), пак така със променливотоков дросел, но за по мощни лампи - примерно натриеви. Особеното в случая е че дросела е много як, този тип дросели са популярни като
heavy duty chokes.
Дросела е BHL 250 L202 - PHILIPS, игнишъра е на фирма SCHWABE, модел CD400 4K.
На изхода, който е обозначен като високо напрежение, свързвам последователно автомобилна запалителна свещ и първичната намотка на импулсен трансформатор, а входа е директно от мрежата 220 волта, игнишъра е означен със Z.
В интерес на истината, тази схема създава много шумове, зад мен по време на теста има включен един 50 ватов усилвател с една туба и чак сега видях, че шума е влязъл в аудиото и на камерата ми и във усилвателя...
Странни ефекти се наблюдават по време на разряд, лампата мига със мигането на разряда на свещта, телевизора блокира и намалко да изгори
Прикачвам схемата на свързване и каталога на игнишърите.
П.С.
Идеята ми по нататък е да подобря искрището, и да захраня постановката със акумулатор и инвертор. Засега няма стабилно напрежение на изхода на импулсния траф, мултицета ми се побърква и нищо не мога да измеря.