Velektra, аз съм доказал теоретически, че законът за запазване на енергията (ЗЗЕ) е грешен. И то за чистата механика на инерциални сили, каквито са центробежните и кориолисовите. Като пример виж темата ми "Жироскоп действа като спирачка и нарушава закона за запазване на енергията (ЗЗЕ)", която е на 2-ра страница в раздела "Теории и хипотези, физични опити".
Имах и една тема "КПД над 1 чрез "напомпване" на енергия", която също беше изтрита. В нея показвах как с един и същи импулс имаме различен прираст на енергия. Най-кратко казано, ако си в лодка и държиш гюлле, като го хвърлиш ще получиш различни прирасти на енергия при следните два случая.
1. Лодката се движи със скорост 1 m/s.
2. Лодката се движи със скорост 10 m/s.
С други думи, за да хвърлиш гюллето и в двата случая ще изразходиш еднаква енергия, но лодката ще получи повече енергия във втория случай. Според мен има някакъв предел на скоростта на лодката, над който прирастът на енергията ще бъде по-голям от енергията за хвърлянето на гюллето. Аналогично при токовете ни трябва резонанс с голям ток (висок качествен фактор Q), наслагване на съпосочни токове (този в LC-кръга с този за поддържането на резонанса) и така над определена стойност на Q, енергията за поддържането на резонанса ще стане по-малка от енергията, която консумира товара. Нещата са по-прости, от колкото ни се струва и когато ги разберем, ще се смеем на глупостта си, че не сме се сетили по-рано. На практика има известни трудности при наслагването на съпосочни токове (доста транзистори повредих), но мисля че и аз съм намерил начин да го направя. Скоро ще правя подобрена схема и ще видим.
Seeker, времето наистина е важно, но след резкия импулс имаме продължително време "каране по инерция", поради самоиндукцията. Подобно нещо се случва и във водната помпа-турбина на Капанадзе - след затварянето на вентила, през страничния клапан се засмуква вода поради инерцията на струята и така имаме СЕ.
mi68, правих сметки за електростатична машина с диаметър на дисковете 0.5 m и излезе, че мога да получа стотина вата, което ми се вижда твърде малко за да я правя. Интересното е, че може да се направи такава машина без механична спирачна мощност, но за да получим достатъчна свободна енергия ни трябват доста големи размери дискове. При "Тестатика" явно има и резонансен принос в общата енергия, а електростатиката е само за иницииране на процесите. Прилагам файл с моя електростатична машина (двигател), направена от подръчни материали.