Здравейте! Някой може ли да даде идея или схема на ключ, с който може да се комутира напрежение 3-4 киловолта, за предпочитане е да е с транзистори. Тока е в милиампери, така, че не е критичен. Аз мисля да пробвам с няколко последователно свързани IGBT транзистора за 1200-1600V , но ме притеснява факта, че ако не се отпушват едновременно, последният отпушил се ще изгаря. Благодаря предварително.
Генератора на Капанадзе, нито е генератор, а още по-малко перпетумобиле. Това е един преобразовател на енергия и нищо повече и в никакъв случай не нарушава закона за запазване на енергията. Той просто е намерил начин да използва енергията от ефира или средата, както някои я наричат. Мисля, че вече съм наясно откъде идва тази енергия и пъзела лека-полека се подрежда. Цялата тайна е в първата част на схемата от патента, там се извлича енергията от ефира, а втората част е за преобразуване на тази енергия в удобен вид за използване. В патента, са дадени само две бобини, но според мен, са поне 6. Той казва направете правилен Тесла трансформатор и сами ще разберете от къде идва енергията. Резонанс има само между бобините дадени в схемата на патента, това е нещо, като Тесла трансформатор, но не точно. А преди тях има още две бобини и желязна сърцевина, с които се получава високото напрежение или бобина на Румкорф - с много ниско напрежение се получават киловолти. Може да се използва и автомобилна бобина за запалване, но трябва да се отвори и да се модифицира първичната намотка. Може би на видеото с кръглата кутия има такава бобина отворена и преработена и поставена в тази кутия, в която има трансформаторно масло, за да не пробива. Другите две бобини са усилвател на ток, които много добре се виждат на видеото със 100 киловатовата установка и също имат желязна сърцевина, за да може да се трансформира енергията, която е вече с честота 50 херца. Има и още една комутация в първата част на схемата, която е от критично значение за изходната мощност и може би там се използва „чип памяти“ за която Капанадзе говореше, че е изгоряла на видеото с аквариума. Всички комутации могат да се направят и с механични превключватели, но те не са надеждни. ПОЗДРАВИ!