dymelsoft
Първо трябва да навия един високоволтов трансформатор за 3-4000 волта, за да мога да захраня спиралния генератор правилно, както го е правил Тесла, без ТХО, високи честоти и диод. После трябва да спретна един въртящ се разрядник и един управляем електронен разрядник. Не случайно в един от клиповете си Капанадзе казва „направете правилен Тесла траф“, „не затихващи колебания“ и „ че е намерил начин за автоматично подържане на резонанса между първичната и вторичната намотки“. Никога не е казвал Капанадзе резонанс в резонанса, това го измислиха Акула, Руслан, Васмус и други представители на флората и фауната.
Идеята е следната, този спирален генератор трябва да работи, като разновидност на Тесла траф, като за целта от външната му страна се навива първичната на Тесла трафа, индуктор от дебел меден проводник, с дължина и тегло съобразени с дължината на медните ленти в самия спирален генератор и теглото им. Дължината е честотата, а теглото капацитета, както казва Тесла. Единия край на индуктора се заземява, а другия се свързва с една от лентите на спиралния генератор, която изпълнява ролята на вторичната намотка на Тесла трафа. Сега не знам дали между индуктора и вторичната на Тесла трафа трябва да се търси четвърт вълнов резонанс, както е в класическия Тесла траф или нещо друго.
Самите процеси, които протичат в спиралния генератор, са вълнови процеси, при вълнов резонанс се получава стояща вълна, в която се натрупва енергията от падащите и отразените вълни. Има няколко разновидности на спирален генератор, с възбуждане на външните краища на лентите на генератора, какъвто е този, който съм навил, с възбуждане точно по средата на лентите, допълнителна навивка на външната лента и с допълнителна навивка на вътрешната лента, има и други. Всеки от видовете спирални генератори си има своите предимства и недостатъци, зависи, каква е крайната цел. Ако се търси по-бързо нарастване на напрежението на изхода до максимум, възбуждането трябва да се прави по средата на лентите, тогава се образуват две вълни, които се движат от средата, към краищата на лентите и разтоянието, което изминават е два пъти по-малко и времето за нарастване на напрежението до максимум е два пъти по-малко.
При такова свързване на спиралния генератор, като разновидност на Тесла траф, едната от лентите изпълнява ролята на вторична на Тесла трафа, а другата се явява, като втори полюс на кондензатор, който се получава между двете ленти на спиралния генератор. Едната лента е заземена през индуктора, а другата виси във въздуха при изключване на комутатора или разрядника и, тогава си мисля, че тази лента или обкладка на кондензатора, както казват руснаците, се зарежда от средата с необходимите заряди, за да компенсира дисбаланса на заряди между двете ленти на спиралния генератор, които се явяват полюсите на един кондензатор. При разряд на този кондензатор енергията се предава по-нататък по схемата и после процеса се повтаря, не случайно Капанадзе казва и други ключови думи, „колкото е по-висока честотата, толкова и мощността е по-висока“.
Такива неща ми се въртят в главата, но това, са само предположения, трябва всичко да се провери, което ще отнеме време.