Привет Mito,
Поздравления за работата и интереса към експерименитрането с които работиш.
Един въпрос към схематиката която ползвш, както презумцията ми е, че тя, в някяква степен, наподобява схемата на тази представена в прикачения от теб файл:
Прикачвам една книжка от 1937 година в, която се обяснява точно, как се прави Тесла траф, но е на английски.
Така дадената схема ( страница 2-ра ) е непълна, като за съжаление, това е много често повтаряно недоразбрано прекопирване на конфигурацията на ТТ. Липсваща е третата ( тъй наречена "thirtiary coil" - третична, или както Тесла я наричал "екстра" ) намотка, която трябва да се постави между тъй наречената, вторична ( високоволтова ) намотка и крайния капацитивен елемент ( метално цяло/полу кълбо или тороид ), в единия край на системата ( в другия е заземяването ).
На страниците на "Nikola Tesla Colorado Springs Notes 1899 - 1900", при внимателно ( неколкократно прочитане ) това е много отчетливо. Добавям файл за ваша информация, като това са само част от записките от книгата. Ако системата ми позволи ще прикача цялата книга, но като цяло тя може да се намери с малко Google-ване.
Записките на Тесла от "July 30, 1899" (с. 113 - 116) това което е обозначено с "S" е вторичната а другата цилиндрична ( вертикално ориентирана ) е третичната - "екстра" - намотка. Забелжете колко конфигурации Тесла е опитвал за да намери нейното оптимално интегриране в системата. Записката от "July 26, 1899" и схемата на с. 108, показват изчистено основната постановка на Тесла, отново дадени са само вторичната и "екстра" намотки, както и другам допълнитено свързваща намотка, сложена между тях.
Третичната ( "екстра" ) намотка е основен конфигурационнен елемент в общоизвестният патент на Телса "Magnifying Transmitter" - усилващ предавател.
В остнвни лини това е този мистичен елемент който Тесла е използвал усилено, а в съвременните установни е изцяло забравен. Липсата на каквито и да е било писания отностно тази "екстра" намотка, освен директно от Тесла, в горе посочените записки, го правят много итересен за изследване. В допълнение, доста от дъглгогодишните последователи, възпроизвели части от експериементите на Тесла, говорят с завоалирани думи когато стане дума за този елемент от схемите му. На някои места го отнасят като "виртуална Земя", като Тесла го описва по друг начин ( като освободител на вторичната от обвъзрзаността и с капацитивния елемент и възможността и за акумулиране на масивни напрежения, невъзможни за получаване по други начини), и е добре всеки да може да го прочете и сам, и въз оснва на своя опит да го интеретира по собствен начин.
За мен лично, поне за сега, виждам "екстра" намотката, и в допълнение на това кето Тесла изразява, като виртуална конструкция на която вибрациите се "опират/стъпват/акумулират" ( виртуална земя, акумулиращ елемент, или както искате го наречете ). Това, според мен, е загатнато на с. 52 от споменатите записки. В механичен план, понеже Тесла, винаги пребягва до механико-динамични аналогии ( и така по-горната страница ), аз си го представям, в някаква степен, като еквивалент на опорната конструкция (виртуална опорна точка) дъжаща цялата система в добре познатото филмче на William Skinner, с неговия гравитационнен усилвател.
Поздрави и късмет в изследванията,