VITAN Да, добри въпроси за размисъл. Пак опираме до Тесла, „ ако се постави кондензатор във високоволтово електрическо поле и единия край му е заземен, той се зарежда без да има галванична връзка с плюса на полето“. Тук се получава нещо подобно, но не е ясно точно какви заряди се стичат от пространството или изобщо, какво се стича към бобината. Ясно е, че електрическо поле с високо напрежение йонизира въздуха, но аз си мисля, че тук става въпрос за съвсем други частици, които идват от ефира, етера. Обзалагам, се, че устройството на Капанадзе ще работи и във вакуум или в космоса, където според официалната наука „няма нищо“, нищичко.....
По отношение на свалянето на енергията явно има значение и честотата на носещата висока честота, защото Капанадзе казва, че „колкото е по-висока честотата, толкова и извлечената енергия е повече“. Знаем, че електрическото поле се върти, но тук явно се обръща в обратната посока в зависимост от високата честота, тя го създава, тя го и върти и при това обръщане се получават тези процеси за извличане на енергията от пространството. Знаем също, че когато една електромагнитна вълна се движи по проводник и стигне края на този проводник, който не е свързан никъде, то тя вълната се отразява или обръща и тръгва в обратната посока. Точно в момента на завъртане или обръщане на посоката на вълната се получава електрическо поле и когато вълната тръгне в обратната посока, тя пак е електромагнитна вълна. Друго, което знаем е, че винаги в една електромагнитна вълна има и електрическа съставка, която е разположена на 90 градуса от електромагнитната. Елктромагнитната вълна е тока, а електрическата е напрежението. Възможно е в този момент на завъртане да се случват процесите по захват на енергия от средата. Не искам да коментирам нещата на субатомно ниво, защото нито мога да ги видя, нито да ги измеря и не искам да пиша глупости, а и не знам, дали някой ги е виждал.....
Високоволтовата бобина на генератора, който показах по-горе за момента не съм я свързвал никъде, не е заземена, двата края висят във въздуха. Тя работи на вълнов резонанс на честота около 1 мегахерц. Направи ми впечатление, че много загрява самата бобина навил съм я с проводник 0,2 мм. По принцип по схемата от заявката за патент на Капанадзе това е втората бобина в, която се случват тези процеси по извличането на енергия от средата. Долния край е заземен, а от горния се сваля енергията получена от средата. И първата и втората бобини показани на схемата на патента се намират в кръглата кутия, а тя е самият високочестотен генератор. Другата голяма бобина с индуктора и разрядника, която се вижда е за преобразуване на енергията в удобен вид за ползване или това е понижаващ трансформатор, възможно е да има и железна сърцевина, за да е по-ефективен на 50 херца.