Здравейте колеги!
От една седмица се чудя дали да изложа своята теория, въз основа на която може да се получи СЕ.
Днес се реших да я споделя, дори и това, което напиша да е пълна глупост.
И така:
Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие. Този закон при електромагнетизма се проявява с противо-ЕДС (или самоиндукция). Ако вложим първоначална енергия в дадено действие (в контретния случай електромагнитно), то ще възникне и противодействие, което ще е равно по големина на действието. Но ако това противодействие го превърнем в действие, т.е. го откъснем от първоначалното действие (да не може да му се противопостави), то пак ще предизвика противодействие, което ще е равно по големина на него. И така за определен период от време, през който в системата ще се натрупа енергия. След този период няма да превръщаме противодействието в действие, а само ще продължим да подаваме първоначалното действие с постоянна величина. Ако енергията на системата падне под определен праг, отново може да се включи превръщането на противодействието в действие.
Струва ми се, че обяснението по-горе е доста неразбираемо, но по друг начин не мога да го обясня.
Прилагам и някои идеи във вид на изображения.
На изображението Transformer1 идеята ми е следната:
Трябва да се направи комутация между товара и резонансните кръгове така, че когато се включи L1C1 кръга, лампата да е изключена. Веднага след като се изключи L1C1, да се включи лампата. След като се изключи лампата, веднага да се включи L2C2. После L2C2 се изключва, включва се лампата. Изключва се лампата и се включва L1C1. Ако се съгласува така, че първия кръг L1C1 да е положителната полувълна, а L2C2 да е отрицателната полувълна, то ще се получи променлив ток.
Обяснението е такова:
Когато се включи L1C1 се образува магнитно поле в първата сърцевина. Когато се изключи L1C1 кръга, и веднага се включи лампата, в сърцевината все още има магнитно поле, което индуцира ток в L3, а и този ток ще е доста по голям поради самоиндукцията. Докато е била включена лампата, тя е породила магнитно поле във втората сърцевина. След като се изключи лампата, веднага се включва L2C2 кръга (в който кръг не знам дали кондензатора да бъде зареден първоначално или не). И пак магнитното поле плюс самоиндукцията индуцират ток, който зарежда кондензатора.
Въпроса ми е може ли да се направи така, че когато има самоиндукция, да се зарежда кондензатора, а в другия случай да се разрежда, т.е. когато магнитното поле тече в едната посока да се зарежда кондензатора, а когато се разрежда кондензатора, магнитното поле да тече в другата посока.
Изображението Transformer2 е друго свързване към първата идей.
Изображението Coil е намотка, която ако може някой да изследва свойствата и, и дали ще има свойства, различни от обикновената намотка?
Горенаписаното 99% може да е пълна глупост, но аз се надявам на единия процент
Ако може също така някой да обясни що е то противо-ЕДС и самоиндукция. Кога и при какви условия се проявяват (например веднага ли се образува противо-ЕДС или самоиндукцията), какви стойности приемат, кои величини променят (волтаж или ампераж) и така нататък?