Здравей колега GMG,
Не съм дал схема на генератора, но ще дам описание. Транзисторът работи в не стабилизирана схема за осигуряване на работна точка в ОЕ. Резисторът е 75к, паралелно е свързан кондензатор 10нФ, единият край е свързан към минус, а другия край на резистора и кондензатора е свързан към единият край на бобината за обратна връзка, а другия край на бобината е свързан към базата на транзистора. За индикатор ползвам трета бифилярка и свързани насрещно два светодиода. Имам три еднакви бифилярки свързани зиг-заг закрепени на шпилки и гайки, така се получават три етажа. Първата бобина е индикаторна със светодиодите, втората базова за обратна връзка, третата колекторна. Всички бобини са свързани еднакво, тъй като транзистора е в схема ОЕ съм разменил начало и край на базовата верига (може да се завърти на 180 градуса и бифилярката на един от етажите без отпояване на проводниците). Подавам от 2 до 20 В. При 2В измерих 0,2 мА консумация, базовият ток го пренебрегвам. Двата индикаторни светодиода едвам светят, за това приемам 2В за долна граница. Бобината за обратна връзка е свързана серийно, така, че при възникване на генерация, транзистора да преминава в клас С на установен режим, да имам високо КПД и 1,2,3 хармоник.
До тук имам класически автогенератор. СЕ трябва да идва в бобината. Всички бобини работят на кръгова поляризация. При 20В консумираният ток стана приблизително 0,2А. Предварително измерих тока на покой при 20 В, той е приблизително 20мА, т.е. 10 пъти повече консумация. От 10В до 20В индикаторните светодиоди не променят яркостта си или изгарят. Транзисторът работи в силно инерциален режим и много бърка фазата, така обяснявам 10 кратната консумация.
Този опит има съществени недостатъци:
- НЕ СЕ ПОЛЗВА н-п-н транзистор, в центъра на бобината не се подава + (дупка) на захранването. Електроните се движат от - емитер (извор) към + (дупка), така ще имам ценростремително движение и повишаване на оборотите (ъгловата честота). Тук пак имах повишаване на основния хармоник на 5 мХц, но не е спазено условието, имам центробежно движение.
-Бобината за обратна връзка изглежда, че трябва да се направи да работи на линейна поляризация (евентуално на елипсовидна) така да имат твърда фазова разлика. Този недостатък може да се избегне в двутактен генератор, там бобината за обратна връзка работи на линейна поляризация като стандартна бобина. В този генератор липсва втори хармоник, така че за параметрично усилване не може да се мисли. Остава да се разчита на кръговата (спинова ) поляризация, който е бъкан Космоса за СЕ, всичко се върти!
Така не ми трябват германиеви транзистори, нито противоположно навити бобини, разменя се начало и край или се обръща една палачинка така се получава сфазирането.
Това е идеята, остава практиката да го докаже. Ползвал съм триточкови генератори Колпиц и Хартлей, но този Майслер работи отлично, за това продължавам с тази схема.