Нека и аз да се включа.
Пело ми даде техническа гума, с нея изрязахме (с ceko26) гумени пръстени за моите плочи от стария електролизер- 10 на 10 см, пръстенът е с дебелина 1 см.
Разстоянието е 3мм.
Плочите са 11 - 10 клетки- общо предвидени за около 20 волта напрежение. При първите опити, с разтвор от натриева основа (няколко процента) се получи резултат от около 70% ефективност.
В тази конструкция са свързани само първата и последната плочи. При 25 волта и 3,25 ампера се пълни бутилка с газ за малко над 1 минута. За мен тези резултати са неудовлетворителни.
С помощта на emm се надявам да изработим нови капаци, като ще има по 2 щуцера в горната и долната част на всяка плексигласова плоча, която притиска пластините.
Проблемът в затворените електролизери от този тип е, че се получава налягане в кутията, което избутва електролита. От там има по- малко активна площ на електродите, съответно по- малко КПД и по- ниска продукция.
Работещата площ е не повече от 20-30%.
Може да се използва помпа, която принудително да циркулира електролита.
По идея на nipo трябва да се пробва свързването на средния електрод на + а двата крайни на -.
Така напрежението ще се понижи на 10 волта (специално за тази конструкция).
Интересно при плочите на Пело е, че при тях има посиняване от единия край, което е нормално, но от другия край са кристално чисти. В моята клетка плочите от другия край след като са работили са с кафяв цвят. Явно е от решаващо значение използването на натрива основа, за да се почистят плочите от железните окиси.
Клетката, която съм конструирал в момента с помощта на посочените люде не е работила повече от 1 час и не е почистена, но електролита вече леко покафенява.
Много интересно заключение направихме с emm, при използването на концентрация на електролит. При 10% разтвор на натриева основа се получи огромна проводимост. Ако закачите електродите на акумулатор, моментният ток, който ще протече може да създаде няколкостотин милилитра газ са много малко време. След това разредихме максимално разтвора с дестилирана вода, но проводимостта пак беше значителна.
Интересно ще е да се пробват добре изработени кутии с различни количества електролит, защото 20% и повече са наистина свръхпроводими, електролита се разпенва, а не сме правили замервания за отделяното количество газ при ниски концентрации.
Лично по мое мнение, импулсно захранване на 12 волта не би свършило някаква съществена работа, освен да се регулира коефициента на запълване и евентуално да се понижи протичащият ток през клетката.