Има няколко вида свързване на плочите. Най-важното при електролизата е плочите да са максимално близо. При електролиза на водата голямо значение играе токът. Колкото са по-близко плочите толкова по-голям ток имаме и по-малко напрежение, съответно и повече газ. От форуми разбирам, че най-добро разстояние е 3мм.
Между две плочи най-ефективното напрежение е около 1,2 - 1,6V.Токът се изчислява спрямо площа на плочите на кв.см. Ако токът е по-голям плочите се разяждат много бързо, ако е малък пък имаме загуби в течността, което не знам точно как става но КПДто пада много.
Следва да определим колко катализатор да сипем във водата.Като катализатор трябва да се използва NaON или КОН.Аз използвам натриева основа защото мисля , че е по-достъпна и я има навсякъде.Това е така наречената сода каустик.Купувам си я от магазина за хранително стоки.На бутилката пише 40% разтвор на NaOH. Най-подходящ разтвор ,с който ще работи електролизра е 15%.При по-голямо процентно съдържание натриевата основа започва да се пени.Ако някой не го притеснява това може да се използва и повече каустик.
В никакъв случай сол.
Желателно е да не се използва вода от чешмата, защото съдържа хлор,който разяжда пластините, а пък варовикът(зависи в кой край на България сте) се налепя по тях.