Здрасти колега
scarface,
Не знам как са те наскачали тия мераци да правиш подобна машина, но задачката е дооста сложна и времепоглъщаща. Личен опит просто, преди доста време с мой колега сътворихме подобно 3-координатно чудо в микро и макси варианти. Проблеми за решаване:
- Механика с отправна точка точност на работа;
- Задвижващи мотори, свързано с механиката;
- Управление, силова електроника, контролер като опция, захранване;
- Софтуер, собствен или готов.
Мога да споделя ние какво направихме с помоща и на други хора, разбира се. Първо едни приятели от бившето ВМЕИ ми изровиха една масичка от микроскоп с направляващи "лястовича опашка". После извадихме стъпковите мотори на два диска от 40МВ(хе-хе...
) с 200стъпки/400полустъпки/оборот, върнах се в института и там ми ги куплираха към масичката посредством силфони. Това са едни метални гофрирани мехчета от манометри. Целта е да се оберат несъосия, като същевременно въртенето се предава твърдо. резултатът беше 10/5мкм линейно преместване за Стъпка/полустъпка. Управлението беше през опторазвързани полупроводникови релета и интерфейсна платка с цифрови вх./изх. на едно PC Intel286 12/16MHz. Програмата сами си я писахме на Турбо Бейсик, като смогваше да управлява моторите и разни други обработки да прави. Третата ос я взехме готова отнякъде. Това чудо работеше невероятно точно. Гравирал съм Богородица на сребърна пластинка 10х20мм с остра стоманена игла например, зодии и други подобни. Интересна играчка се получи, но бизнесът не потръгна, щото конкуренцията просто не ни допусна до пазара. Мисля, причината е ясна...
Та това от мен, с каквото мога ще помагам, опитът е налице...