Уважаеми г-н HALF, разликата от мен до бай Пешо е мнооого голяма, така че изразеният скептицизъм се базира на личният ми опит с импулсни устройства и знанията ми. Не желая да водя излишни спорове, но за мен твоите теории за отворени и затворени системи са мъгляви. Под силно ограничена информация имим предвид неясната измервателна постановка на МЕГ-а. За мен показания на ватметър от Конрад и китайски мултицети не са меродавни. Никой не иска подробности по конструкцията, така че не виждам проблем... Бих могъл да дам идея за точно измерване на напрежения, токове и мощности, но ти като вещ по тези въпроси сигурно го можеш по-добре. За изправителя и филтъра можеш да прочетеш в съответната литература.
Относно руската статия, не е лошо да я прочетеш преди да коментираш. Там се разсъждава относно природата на магнитното поле и възможностите за извличане на неговата енергия.
И накрая...ако бях скептик нямаше да се захвана с експериментиране на такова устройство.
Съгласен съм с теб и въобщае нямям никакво намерение да споря, щото няма за какво.
За "бай Пешо" извинявай, но не теб съм визирал.
Видеоклипа, който обсъждаме тук, до колкото схващам, съвсем не е предназначен да предоставя някакви строго научни доказателства за възможност да съществува такова устройство или не. Доколкото виждам сайта е комерсиален, така че и целите му би трябвало да са чисто комерсиални, а не например образователни. Така, че в това отношение аз лично нямам претенции.
Естествено бих искал да видя много повече, но... вероятно има някакви причини. Например споразумение за конфиденциалност с партньори по отношение характера на публикувани материали и др. от подобен характер. Занимавам се с такива неща и знам за какво става дума. Разбрах го, когато внезапно бе свалена всичката информация от сайта на Валери. Но, както виждам, е намерен някакъв вариант, някаква "вратичка" за да се показва все пак по нещо. ОК! Отлично! Аз лично и на това съм благодарен!
Защо казвам, че вярвам на показаното на 100%. Ами много просто. Освен "китайските" уреди, там са налице и стрелкови такива, а също така, най-важното и ценното - осцилограмата! Имайки предвид показанията на амперметрите (които са три!!!), а също така и формата на импулса, за мен не бе проблем да пресметна мощността на управляващия импулс, а от там и средната мощност използвана за управлението на процеса при честота на повторение 50Hz. Има, получи ми се някаква разлика с показанията на измерителя на мощност, но това е нормално. Грешката евентуално би била в мен, а не в уреда. Нормално е да има, тъй като в едно такова устройство протичат и някои много бавни периодични промени, които аз просто така не бих могъл да видя, само от една снимка. Но амперметрите ги "виждат". А те, дори и да допускат някои грешки, все пак, нека не забравяме, че в случая не става въпрос за разлика от няколко процента, а в "пъти"!! Така, че за мен всичко е ясно - ефекта е налице. Е, дали е 2,3 или 2,8 или 1,9 то какво значение има?! Във всички случаи не е 1.41, нали
и е доста извън "зоната на здрача".
Та като написах 1.41 се сетих и за токоизправителя с кондензатор. Няма такова нещо, че тока е един и същ. Преди изправителя и след изправителя. Мощността, която ще измериш преди изправителя, е почти равна(по-голяма!!) от тази, която измерваш СЛЕД токоизправителя. Това поне е лесно за проверка. Може да бъде направено със също такъв измерител, а и с амперметри и волтметри за променливо и постоянно напрежение. И тогав ще забележиш, Теофилиус, че включвайки кондензаторите входният променлив ток ще нарастне, а няма да остане същия. И това е съвсем нормално, тъй като е налице във веригата и капацитивен товар, а не само активен, както е било до момента, т.е. комплексното съпротивление е вече друго, а от там и тока. По тношение на измерваното напрежение - също. Мощността се изчислява само и единствено на база ефективни стойности на ток и напрежение. Така, че посредством токоизправител с капацитивен филтър мисля, че всичко е ясно - няма откъде да се "роди" повече мощност. Напрежението се променя, да, но заедно с това се променя и тока. Или, като резултат от казаното до тук по отношение използването на токоизправител с кондензатор за получаване на нещо по ТОЗИ начин, според мен и дума не може да става. Явно изходът е с някаква много сложна форма, та за това се налага да има и токоизправител.
Експериментът с лампите е възможен само ако на входа и изхода имаме еднакви напрежения във всяко едно отношение. Така мисля. А в случая такова нещо едва ли е възможно.
Та да се върнем на думата. Нека на базата на това, което виждаме, направим преценка възможно ли е това или не. Другото са празни приказки и опити да се "окепези" нещо, с което аз лично се чувствам горд, че е направено и измислено в България от българин. Инак ще стане като историята със Стоичков. Когато сме в чужбина се бием по гърдите, че сме от родината на Стоичков, което, за жалост, съвсем не ни пречи тук, в България, да плюем и храчим по този уникален талант, който наистина прослави името България.
А, да попитам нещо. Геца, откъде "копна" тези снимки? Не съм ги срещал. Вероятно е нещо от началните варианти. Това е много ценно.