Животът- начин на употреба! > Медицина, здравословно хранене
Икономичните крушки като "убийци"
mzk:
Здравейте. Преди време писах за капацитивно ограничаване на тока за светодиоди (по- рано в темата). Преди малко запоих кондензатор 630 nF, последователно грец (диоди 1n4007), 5 светодиода (зелени), свързани паралелно. Не знам светодиодите с каква консумация са, свалих ги от стар суич.
Измерих напрежение на светодиодите около 1-1,5 волта. Този капацитет би трябвало да ограничава тока до около 40 мА (по спомени). Работят от 20 минути (директно в мрежата), но за сега кондензаторът, който се грижи за ограничаването на тока не се е загрял. Надявам се да не се загрява и ако сложа изглаждащ електролитен кондензатор след греца.
Основната ми цел е да преодолея нуждата от какъвто и да е било траф за захранването на светодиодите.
ПС: светенето от тези не би осветило и муха, но ще гледам да взема по- голяма бройка бели светодиоди (по- мощни) и скоро да направя нов опит. Би било доста добре ако става ::)
Dex:
A не може ли да се ползва променлив ток, като всетодиодите се свързват разнополярно в паралел. Така през едната полувълна на мрежовото захранване, ще свети единия, а през другата полувълна втория всетодиод. ;)
miromad:
Joule Thief
Вижте дали това ще ви свърши някаква работа. С тази схема човека подкарва 200 светодиода само с една 1.2 волтова батерия. Ако някой има желание, нека измери каква е консумацията при 1 и после при повече светодиоди, и как се изменя. В крайна сметка целта е да се разбере каква е разликата в консумацията със и без схема. Другия клип обяснява как най-лесно да си направим такава схема.
http://www.youtube.com/watch?v=gTAqGKt64WM
http://www.youtube.com/watch?v=cqESU5w39xY
В тези две теми може да намерите най-различни схеми, свързани с Joule Thief.
http://www.overunity.com/index.php?topic=6942.0
http://www.overunity.com/index.php?topic=6123.0
sheki:
--- Цитат на: mzk в Декември 18, 2009, 06:24:06 pm ---Здравейте. Преди време писах за капацитивно ограничаване на тока за светодиоди (по- рано в темата). Преди малко запоих кондензатор 630 nF, последователно грец (диоди 1n4007), 5 светодиода (зелени), свързани паралелно. Не знам светодиодите с каква консумация са, свалих ги от стар суич.
Измерих напрежение на светодиодите около 1-1,5 волта. Този капацитет би трябвало да ограничава тока до около 40 мА (по спомени). Работят от 20 минути (директно в мрежата), но за сега кондензаторът, който се грижи за ограничаването на тока не се е загрял. Надявам се да не се загрява и ако сложа изглаждащ електролитен кондензатор след греца.
Основната ми цел е да преодолея нуждата от какъвто и да е било траф за захранването на светодиодите.
ПС: светенето от тези не би осветило и муха, но ще гледам да взема по- голяма бройка бели светодиоди (по- мощни) и скоро да направя нов опит. Би било доста добре ако става ::)
--- Край на цитат ---
С белите светодиоди недей да рискуваш без последователно свързан резистор,направи както е в схемата на vdomov, иначе по време на включване могат да се претоварят от токов импулс и умират.
mzk:
Здравейте колеги! Благодаря на sheki и vdomov!
След разговор с lazy разбрах причината за последователното свързване (еднаква яркост на светодиодите).
Сметнах излъчватаната светлина на светодиод (150 градуса, 700-1000 mcd). С калкулатор пресметнах приблизително лумените. Ефективността на светодиода спрямо лампата с нажежаема жичка изглежда е около 3 пъти по- голяма (примерно 5% за стандартна крушка и около 25% за светодиода). Естествено, това в най- лошия случай (смятах за 700 mcd). Погледнах във форума на направи си сам, изглежда наистина е най- удачно светодиоди да се използват за "барово" осветление (приглушена светлина), аварийно или подобни. Естествено техниката на захранване на светодиоди с кондензатор, грец, резистор доста повече ми приляга отколкото компактните флуоресцентни лампи, които горят на поразия у нас. След няколко седмици мисля да обиколя магазините и да видя какви сетодиоди има на пазара и на каква цена. Иска ми се да направя едно резюме на възможностите (икономическа оценка ;D).
Това е за сега, поздрави и успехи на занимаващите се.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия