Колеги, искам да направя едно отклонение. Ефективността на ДВГ, по начина, по който си мисля аз, трябва да се търси в хибриден автомобил, т.е.
Ясно е, че максимално ефективен е електромотор. Най- добре ще е да имаме подходяща горивна клетка (да не се бърка с електролизер), в която смесвайки водорода и кислорода да получаваме ток, и с него да задвижваме електромотор. Тъй като в домашни условия такава клетка НЕ можем да си направим, следва да извличаме енергията на водорода и кислорода по- друг начин- чрез изгаряне в цилиндрите.
За да е макс. ефективността на ДВГ, той трябва да работи в някакъв диапазон от обороти (макс. въртящ момент?!- ако има забележки, моля да се уточнят, аз не съм двигателджия). Т.е., ако имаме електролизер, и чрез водорода и кислорода, произвеждани от него, трябва да задвижим автомобил, то по- икономично ще е да използваме малък агрегат (двигател 10 кВ), който ще работи на номинални обороти и ще задвижва генератор.
Генераторът ще зарежда един или повече акумулатори (по- малко от електромобил, защото тежестта им има значение).
Процесът може да се подобри след различни опити, тъй като теорията тук е много широка, ще поясня:
- електролизерът може да произвежда пара- водород, орто-водород, едноатомен водород. Последният е най- енергетичен, т.е. с него ни е нужно най- малко количество газ, за да създадем необходимата топлина в цилиндъра, която от своя страна ще загрее азота (!) и ще придвижи буталото.
- подобряване чрез плазмено запалване и малко количество водни пари. Съмнявам се, обаче, това да даде някакъв ефект, тъй като водородът е различно гориво от бензина и дизела.
Искам да отбележа, че при 20% ефективност на бензинови ДВГ и до 35% ефективност при дизелови, ефектът ще е съкратен. Трябва да се помисли за двигателя на Стефан Стоянов.
Друг проблем е водата. Тъй като е силно желателно да се работи с дестилирана (или дейонизирана) вода, разходът на вода също има значение.
За да не тровим природата (т.е. да не създаваме парни облаци над градовете), може да се помисли за обратно събиране на изгорелите газове (водна пара), която (поради факта че е пара), ще кондензира обратно под формата на вода (дестилирана). Така ще се съобразим с разхода на пари за 1 кг дестилирана вода (повярвайте ми, не е евтина).
Илия Вълков, според мен, е единствено в състояние да премине 1600 км, ако използва обратно изгорелите газове (водна пара), която поради загубите (азотни окиси, други примеси след изгарянето) не може да се използва на 100% обратно (т.е. разход на вода пак има).
И всичко това, което аз смятам, че трябва да се направи, е напълно обезсмислено, ако нямаме свръхефективен електролизер.