Здравейте, експериментатори. Виждам, че коментирате запалване на бедни смеси. Направо изпаднах в размисъл със схемата с кондензаторите. Занимавам се доста отдавна с електронни запалвания и мога да споделя някои неща от теорията на искрообразуването в ДВГ. Ето по-важните от тях:
=> Искровия разряд има два участъка - пик на запалване и напрежение на горене на дъгата;
=> Характеристиката е подобна на тази на ценер - при запалена дъга напрежението е почти постоянно, мени се само тока;
=> Запалителният пик зависи от междуелектродното разстояние, газовата среда, налягането...
=> Параметри на искрата в ДВГ - напрежение на горене около 3кВ за поддържане на дъгата при Междуелектродно разстояние 0.7-1мм и нормална горивна смес, запалителен пик около 10кВ;
=> Продължителност на искрата - 0.3-1.2мсек за обикновените запалителни системи. За получаване на плазма (йонизиран газов стълб) са нужни 5-6мсек на ниски обороти или около 30 град. по коляновия вал, което не е лесна работа;
=> Енергия на искрата - 10-40мДж за обикновени и 100-120мДж за плазмени запалвания;
=> Поддържането на запалена дъга дълго време в ДВГ е трудно тъй като е възможно да бъде изгасена от турболенцията в цилиндъра. Затова е желателно разрядът да се състои от множество по-къси със стръмни запалителни фронтове.
Всичко писано дотук съм го наблюдавал лично на собствения автомобил. Дълго време карам с плазмено запалване и обеднени смеси. Та ми е много чудно как ще гори дъгата при напрежение няколкостотин волта при разряда на тези кондензатори. Ако някой го е наблюдавал на осцилоскоп нека да сподели, защото е много интересно. Сигнала се взема капацитивно от няколко навивки върху високоволтовите кабели. Друг проблем ще бъдат кабелите при толкова мощна искра.
Някъде се споменаваше запалването на инж. Бъчваров (всички сме инж.). Говорил съм лично с него и ми го е демонстрирал. Представлява генератор на 50кХц с повишаващ трансформатор и изправител. Работи, но... Има проблеми с надеждността тъй като сам си прави високоволтовия трансформатор и използува силно натоварени високоволтови електронни елементи. За съжаление не получих информация за времето на искрата и енергията. Отговорът беше 20вТ енергия след като мерната единица е Джаул
!!!... ???Другото интересно нещо е, че схемата му не работи добре без изправяне на изхода. Докато моят прототип (по руска схема с доработки) дава променливотоков разряд и той беше силно учуден, че амперметъра за постоянен ток не отчита нищо, а искрата трещи.
Имам още много неща за казване, но няма много време. Успех на всички.