П.П. И сложи някоя снимка с калъпа и отливките, да видим какво се е получило и подходящ ли е оня течен камък за който писа.
То все има някакви по-спешни и наложащи майсторения, та калъпа все е на педал, но все остава за утре. Но до края на другия месец ще го направя, защото трябва да отливам тежестта, започва риболовния сезон - крастата сърби.
Скоро ще пусна снимки на калъпа. Направил съм кутия за отливката, имам силиконов спрей-отделител, просто търся свободна събота и неделя.
Не мисля, че някой е открил акумулатор с нужните харектеристики, дори и руснаците. Те направиха атомна батерия, впрочем отдавна ползват такива за спътниците, но струват майка си и баща си, въобще не са за граждански цели. По едно време се изсилиха с йонисторите, но и там технологиите са в първо отделение, там е още по-малка енергийната плътност от днешните батерии. Графеновите и те не са кой знае какво. Да речем 2 пъти по-голяма енергийна плътност, но скъпо-скъпо-скъпо.....тоя графен не е лесна работа.
Следя с голям интерес развитието на батерийните технологии, защото и аз понапрайвам нещо в тази област за лични нужди, но не съм срещал пробив.
Не мисля и, че някой спира пробива, просто реално го няма. Ако се подобри някакъв показател, влошава се друг, а е необходимо подобряване на всички споменати показатели.
Това с подмяна на батериите, като газови бутилки също ми изглежда неприложимо и тягостно. Кой ще ти подменя батерия от 100-200 кг. или 1-2 тона при камионите? Та то ще се изпочупи купето и ще получиш дископатия, с кран или мотокар ще се сменят?
Как ще я подмени една жена или старец? Товарачи ли ще има по зарядните станции, мароци, сачове, менгян?
Аз не виждам все още светлина в тунела по този въпрос. За ограничено приложение електрички на този етап, да, но за фундаментални промени не я виждам. А и геополитическите процеси го потвърждават. Направени са разчети от великите сили за експлоатацията на природните ресурси. Водят се войни ва-банк за тоя петрол и газ, съсипват се цели държави и региони. Ако му се виждаше края на петрола, едва ли щеше да има такива напъни.
Ще се радвам, ако някой сподели технология на батерия, която да има поне 4-5 пъти по-голяма плътност от сегашните лтий-йон, да има поне 2 000 цикъла, да е безопасна, евтина, лесно рециклируема. Дори и да има направена в някаква лаборатория, ако цената й е по-висока от тази на златото, то това не е технологията, която трябва да е.