а постоянната донастройка на честотата може да стане с PLL схемичка.
да поумуваме върху схемичката
, по принцип аз не съм провеждал екперименти още , но в случая трябва да се разбере как водата си променя параметритеили дали само нейните параметри се променят) .. и дали е възможно те да се възстановят, или не могат да се възстановят, ако не могат да се възстановят .. това значи че ПЛЛ схемата ще работи на малко по различен принцип .. щото едва ли не ще трябва да следи динамична честота която подържа резонанса .. но това пак може да стане въз основа на някакъв параметър , защото как аджеба ще се знае че клетката е в резонанс .. Един начин за който се сещам е примерно чрез следене на преминаващия ток или ако водата има по особенно състояние по време на резонанс, това може да се установи само опитно.
п.с. не знам дали се престаравам но с цел да се вникне в нещата накратко ще обясня как работи PLL систезатора .
Функцията на PLL синтезатора е да поддържа честотата на един генератор около една определена стойност , на следния принцип . От генератора се извежда допълнителен изход (освен основния). Чрез този изход се подава сигнал към входа на PLL , самия PLL има генератор с кварцово стабилизирана честота , в схемата също има и делител на честота за да може да се намали достатъчно входната(обикновенно е входната) за да може чипа който прави стравнението да работи нормално , когато входната честота започне да изменя стойността си в определена посока(може да се увеличава или понижава) сравняващия чип изработва напрежение което обикновенно се подава на варикап в схемата на генератора който започва да коригира честотата (ако тя е висока я намаля ако е ниска я повдига), по този начин се осъществява обратната връзка за да се контролира честотата.
пример