Здравейте! Предната ми и изява беше в раздел Пухарич и от там знаете, че се стремя да се доближа до неговите резултати. За целта се захванах да направя схема която да дава картинки /на осцилоскопа/ подобни на фигурите от патента му. В едно изречение за осцилоскопа - това, че го имам не означава, че е мой, не съм специалист по електроника, а по-скоро начинаещ с ентусиазъм. И така реших да създам амплитудна модулация за разлика от масово срещаната импулсна модулация. При Пухарич 20-200Hz синусоидално напрежение се модулира с такова на честота 200-100 000Hz /фиг.5 от патента му/. Аз успях да модулирам триъгълен с правоъгълен импулс, като има възможност падащия фронт тригълния да е почти вертикален /руснаците му викат пилообразен/. Освен това Компонент1 на Пухарич имал възможността да променя дълбочината на модулация от 0% до 100% и от 100% до 0% на всеки три секунди/стр.5 м/у 35 и 45 ред от патента/. При мен определено не се получава това, но все така контролирам минималната амплитуда. Вижте клипчето. Там преминавам през четирите възможни режима. До колкото разбирам Стенли Маер също е ползвал нарастващи по амплитуда импулси които приличат на моите пилообразни. Трите секунди ги вмъквам с още един генератор на триъгълни импулси.
U1 генерира трите секунди, U2 низката честота и U3 носещата честота. Захранващите напрежения са такива каквито са при мен. При IRFP360 високото може да е до 400V. Сигналите от от U1 и U2 се модулират от Q1 и Q2, а полученото се модулира с правоъгълните импулси на U3 в Q3. BF980 поне на мен ми изглеждаше много екзотичен, но струва 50ст., имаха много на брой и бързо го налучках как работи. Потенциометрите за честота и коефициент на запълване и за трите генератора са еднакви и съответно на една ос /стерео потенциометър/ т.е.(R1,R2),(R3,R5) и (R4,R6). Така коеф. на запълване /теоретично/ винаги е 50% , а се мени само честотата. Стойностите на C6 и R18 т.е. клетката са произволни, но що годе реални. Най-трудно е с R16. То може да варира от посочените омове до
само няколко милиметра от нагревател за печка т.е. части от ома. Ако е много малко за даден товар /клетка/ транзистора Q4 минава в ключов режим, ако е много голямо - няма аплитуда в/у товара.
Ето и нещо което доста прилича на фиг.6 от патента на Пухарич.
Имам и други резултати и идеи които мога да споделя ако ви е интересно, ама избухвания на вода не. На 324V вече я пробвах освен, че тока се качи /през нискоминерална вода/, картината на осцилоскопа не се промени. Ако може някой да и закачи повишаващ трансформатор може и да се случи нещо, ама аз не мога. Обикновено се пали транзистора, а по някога и кабелите.
Схемата работи с високи съпротивления на клетката т.е. с вода без сода каустик. Иначе транзистора започва да грее, вече не работи в ключов режим.