От скоро посещавам този форум и току-що прочетох цялата тема за този тайнствен нагревател.
Освен него обаче забелязах и нещо друго много тайнствено. Очевидно е, че това устройство е фрее енерджи и би трябвало тази тема да е най-дискутираната, защото е много по-лесно да направиш тези камбани отколкото тестатика, но уви - тук се наблюдава някаква странна НЕактивност. Хора които са много заинтересовани изведнъж изчезват и не казват какво са постигнали. Други като teofilius правят някакви странни и нетипични изказвания за това как нямали интерес от това устройство... Много странно точно пък teofilius да няма интерес...
Предполагам, че доста от вас вече сте го направили и сигурно се греете фрее... И разбирам защо мълчите, така че не ви упреквам.
Защото то не е само греенето. На всеки му е ясно, че с няколко такива нагревателчета може да се спретне достатъчно добра фрее домашна топлоелектроцентрала. Както и да е.
И аз имам някои наблюдения и изводи направени от гледане на снимки и филмчета:
Първо, човека е обикновен музикант. Не е от категорията на Тесла, но е живял по неговото време - по времето на великите откриватели на фрее енергия. Това ме кара да си мисля, че машинката не е измама.
Второ, тук участва думата резонанс, а където има резонанс има и фрее.
Тайната на това устройство е в това, че то е съвсем елементарно. Няма електроника, няма сложни изчисления и формули. Направено е от обикновен музикант. Защо ние не можем да го направим? Да не би защото сме прекалено умни и търсим под вола теле?
Тази топка дето всички и се чудите - откъде мислите че е дошла? Ами човека е музикант. Да сте виждали някъде такива топки? Винаги съм се чудел защо на някои духови музикални инструменти отпред им слагат някакви странни топки. Сетихте ли се сега каква е тази топка? Има нещо общо с резонанса. Не ми е ясно но най-вероятно топката (сферата) се държи по-странно от гледна точка на резонанса отколкото камбаната. Музикантите да обяснят за какво служат тези топки. Мисля си, че две вградени една в друга сфери ще са нещо много интересно.
Дръжката за която се твърди, че е от електроизолационен материал, според мен си е съвсем метална.
Възниква въпроса - ако двете полусфери са добре закрепени към дръжката, откъде излиза въздухът който е попаднал между тях при потапянето във водата.
Човека не е разполагал с електроника (предполагам). Как е определял резонансната честота? На ухо? Много странно. Колкото и да е добър, на ухо не може да докара до резонанс. Сигурно има някакъв друг метод. Например добавяне на тежести които да променят резонанса. Това пилене (отнемане на материал) ми се струва странно - какво става когато изпилиш повече?
Формата (полусфера) е важна (според мен) защото при такава форма няма огъване на материала - той вибрира цялостно, а не единия му край да е неподвижен, а другия да се развява. Това ще рече, че с две успоредни ламарини няма как да стане. Хрумна ми като за начало на експериментите ми да започна с лъжици. Дори си мисля да захвана една лъжица на менгеме (за дръжката й) и да доближа до нея говорител на 50 херца и после да захващам лъжицата на различни места докато видя (усетя) някакво трептене (резонанс). Човека каза, че резонанса по-скоро се усещал. Би трябвало лъжицата да затрепти в даден момент. Не знам кога ще се захвана с всичко това, но го давам като идея за който иска да пробва. Ще ми се тази зима да се грея свободно.