Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори

Testatika - принцип на работа и основни схеми

<< < (6/62) > >>

kakavida:
Исках само да спомена, че не изтраях и си поръчах wimshurst машина. Дано дойде в близките дни. Ще ви държа в течение на това което екпериментирам.

The Phantom:
Поразрових се в нета за информация относно Лейденските стъкленици - Leyden jar, и открих доста интересни неща. Първо , че това е първият известен кондензатор , с чиято помощ може да се съхранява електричество произведено от електростатичните машини. И второ , че има много проста конструкция , и всеки би могъл да си ги направи в къщи. В училищата с такива стъкленици се демонстрира статичното електричество. Друго нещо е по-интересно. Попаднах на ето това -   Fig. 1 Benjamin Franklin's Electrostatic Motor   http://www.rexresearch.com/elstatix/jef_fig1.gif  Ако се вгледате , ще установите голяма прилика с Тестатиката. При Тестатиката имаме не едно , а две въртящи се колелета пртивоположно едно на друго, като ротацията се осъществява именно заради натрупаните заряди в Лайденските стъкленици ! Мисля си , че Тестатиката представлява агрегат, съчетал в себе си електростатичен генератор и двигател. Остава обаче въпросът, как онези "бочки" - съвременният вариант на Лайденските стъкленици успяват да повишат това статично електричество ?

едит : Оказва се, че аз съм в грешка относно Лайденските стъкленици. А имено , че тези големите "бочки" не са лайденски стъкленици. Лайденски стъкленици са онези трите кондензатора , намиращи се пред колелата.

mzk:
Прегледайте том 5 от поредицата книги The Thorny Way of Truth на Стефан Маринов, които качих вчера. Книгата Divine Electromagnetism също. Нека не търсим като алхимиците, а като разумни хора да открием проблемите с електромагнетизма за 2 седмици и да приложим нов подход!

velstar:
В този линк, http://rimstar.org/sdenergy/testa/index.htm има доста подробна информация за тестатика. Аз реших да се позанимавам с тестатика, вече съм събрал повечето материли, остава ми да се направят някой елементи на струг.  :)

mi68:
Разглеждах училищна електростатична машина. Имаме алуминиево фолио и медни четки. Това е защото от валентността имаме разделяне на заряда +Q end -Q. Това не е най-важното. Има интересен опит с топче поставено между плосък кондензатор и почва вечно люлеене между + и -. Тук е тънкият момент действа в магнитна верига от подковообразен магнит и бобина  върху котвата с електрична сила и се получава ток, а  този ток задвижва дисковете. Имам подковообразни магнити от магнитоиндуктор. Идеята ми се вижда работеща но електростатична машина се прави трудно. По-лесно е да направя Ванден граф генератор, а може би умножител на напрежение...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия