Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори
Testatika - принцип на работа и основни схеми
mi68:
Вече съм любител на резонанса и темата е получаване на стояща вълна в забавящи (закъснителни) систими във вид на пръстен. При тази конфигорация забавящата система се превръща във вибратор, резонатор на определена дискретна честота, имаме особен резонанс на стоящи вълни.
Магнитното поле в диелектрик силно затихва, но електрично преминава. Диелектрик разглеждам въздух но в общ случей се разбира вакум. В диелектрик нямаме електронен ток, поради липсва на свободни заряди-електрони, но имаме ток на разместването (отместването). Този ток се получава само при разместване (отместване) на диполите в диелектрика. При Тестатика се предиздиква стояща вълна в диелектрика въздух. Напомням на читателите при диелектрици говорим за обемна плътност на заряда, а при проводници за повъхносна плятност на заряда-електрическа индукция.
За да се предизвика стояща вълна в затворена закъснителна линия броят на резонаторите трябва да е четно число. При Тестатика е 4 като прорезите са квадрат (правоъгълник). При стоящи вълни имаме връхи дол на тока и напрежението. Това свойство е от значение за консуматора в зависиност от инпеданса и може да се направи капацитивен трансформатор- виж материалите в началото.
Тестатика работи на хоризонтални стоящи вълни квадратна решетка и вертикална стояща вълна от четвърт вълнов резонатор. Стоящите вълни сгъстяват и рареждат електричните силови линии и някак се получава вечното движение. Теорията съм я взел от магнетронните генератори. При 4 резонатора се получават две спици от електрони, при 6 резонатора 3 спици, при 8 резонатора имаме 4 спици. Правя заключението, че имаме обратимост на явлението при циклична (кръгова) стояща вълна предизвиква генерирането.
mi68:
Нещата изглеждат отчайващи от практична гледна точка в смисъл комплектована лаборатория. Значи със закъснителни линий може да се генерират мощни стаполовидни (с друга форма) инпулси. Електростатичната част е до някъде ясна. Имам схема на училищна машина и съм видял действащ модел. Има тънкости, четки са медни едни се трият други са с въздушна междина, алуминиево Фолио. Най-трудно е правоъгълните прорези,стоящите вълни, резонансите и трансформаторите. От една схема и снимка не е ясно. Освен проекта да стартира с готова електростатична машина но тя е демострационна няма лагери и работи кратко.
Може би искаше да кажеш "линии" и "импулси"?
altium
nizo:
Попаднах на интересен линк:
http://www.only1egg-productions.org/AltSci/ElectrostaticMotors/capacitor_motors.htm - Capacitor motors
... хвърлете по едно око и на PDF-ите в началото на страницата ;)
velstar:
От два месеца работя по тестатика. Статичната машина е в процес на завършване и съживяване. Надявам се скоро да имам успешно генериране на статичен заряд. Когато я довърша, ще направя снимки и ще напиша подробно как се изработва. Поздрави :)
velstar:
От известно време се занимавам с тестатика. За сега съм в процес на изработка на статичната машина. Мнозина смятат, че тя може да се замени с обикновен високоволтов инвертор, изграден с ТХО от телевизор или високоволтова бобина от кола. Аз мисля че статичната машина е основния блок на тестатиката и тя не може да бъде заменена, поради няколко важни особености. До този момент, нямам напредък, поради възникнал проблем с деформаране на единият диск. Опитвах се, да го изправя с нагряване но постигнах изкривяване в другата посока. Дисковете са от плексиглас, със дебелина 4mm и диаметър 400mm. Върху тях съм залепил с помощта на поялник, електроди от перфорирана ламарина. На снимката се виждат и двата трансформатора, с вградени в корпуса подковообразни магнити, с намотки и кондензаторни плочи, между полюсите. За сега, тестатик машината съм я оставил на страна, понеже работя върху нов вид енергиен генератор, моя лична разработка. Надявам се, като имам повече време да довърша статичната машина. :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия