Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори
Testatika - принцип на работа и основни схеми
mi68:
Принципа на електростатичния генератор е даден в §30 стр.61 в прикачения файл. Тук има и тънкости. При електростатичният генератор тип" Уимшърст" имаме движение в противоположни посоки. Това довежда до възел на магнитното поле (тока) и връх в електричното поле (напрежение) в стоящата електромагнитна вълна.
Друга особеност е възникване на затихваща СВЧ електромагнитна вълна в квадратите. Това лесно се обеснява примерно с цигулка, движението на лъка предизвиква отклонение и възникване на собствена стояща вълна във струната това води до възпроизвеждане на звук (тон).
Схемата на преобразуване е доста загадъчна но ако се ползва преобразуване с кондензатор то нещата силно се упростяват. Капацитет на сферичен проводник (елементарен вибратор) се дава със следната формула С=4пи.е0.е.R; където R-радиус на сферата. Ако радиуса е в метри то капацитета е в пикофаради. Следва 1пФ=0,9см (сантиметри). В системата СГС капацитет и индуктивност се мерят в сантиметри. В системата СИ капацитет във Фарад, индуктивност в Хенри.
Мощност на променлив ток се дава с извесната формула Р=Ie.Ue.cosф. Ако косинус ф е нула то имаме извесната реактивна мощност(стояща вълна). Да направим някой сметки. Имаме метално топче (сфера) с радиус 10 см или диаметър 20 см то капацитета е 11,1пф. Ако имаме честота 1мХц то ъглована честота е 6,28мХц. Да сметнеме реактивното съпротивление по-познатата формула R=1/w.C ; където w-ъглова честота. R-приблизително =140 ком. Ако имаме лампа със съпротивление 140 ома и да кажем имаме 140 кВ то 1А=140кВ/140ком то получаваме 1А ток. Тъй като капацитета е определящ то мощността напрактика е реактивна.
В тестатика се ползват и индуктивности и изглежда се ползва напрежителен резонанс. При резонас косинус Ф =1, имаме активна мощност. От така изложените факти сериозен проблен е обратната връзка по ток така че да имаме усилване на напрежението. Енергия на кондензатор се дава с познатата формула W=0,5.C.U^2. Качването на напрежението с 2 пъти качва енергията на кондензатора 4 пъти.
Тестакика ползва многосложна електрическа схема (не ми е ясна), ползва се кристали (полупроводници), индуктивности (магнити), капацитети (собствени и взаимни), резонанси и въртящи се механични генератори. Това да ли е надежно? Явно е надежно но ми се привижда сложно и скъпо.
Високо напрежение най-лесно са получава с теслов трансформатор, преобразуване с кондензатор остава същото, към това съм се насочил.
П.П. Друг начин за преобразуване е да се ползват кристали (полупроводници). Да вземем теслов трансформатор и да възбудим светлина в кълбо от хелий. С кондензатор трика неможе да стане, защото електроните са инертни и светлината ще се отрази-ултрависока честота. На помощ идват кристалите по-точно фотоволтиците с вътрешен фотоефект. Полученият ток се връща и напрежението се увеличава, генератора се самовъзбужда. От изложеното следва, че оптимална честота за преобразуване с кондензатор е 80-120кХц. Това незначи, че неможе да се ползва и индукционна бобина за кола и да се работи примерно с 10кХц. Установкана може да работи и на 1мХц. Какви са предимствата и недостатъците?
Сповишаване на честотата се намаля отразяващата способност на ефира, това води да понижено напрежение на стоящата електромагнитна вълна. С понижаване на честотата се увеличава капацитивното съпротивление, това води до големи габарити на сферите (топчетата). Всичко е въпрос на баланс и разчети.
caduceus:
Колеги,
имайте предвид, че прякото сравнение на генератора на Уимшърст със Тестатика не е коректно. Въпреки приликата, те са коренно различни устройства. Дисковете на Тест. са прости прекъсвачи на полето и се движат бавно, с около един оборот в секунда, което е несъпоставимо със високата скорост на генераторните /разделящи ел. ст. заряди/. Имам Уимшърст машина и съм правил многократни тестове с нея, така че знам какво казвам. Когато си отговорите вярно на въпроса защо първите маломощни Тестатики са били ориентирани винаги с оста на въртене изток-запад, а освен това разгледате магнитите не като индуктивности и кристалите не като полупроводници, ще сте доста по-близо до истината. Според мен има обаче по-ясни СЕ генератори и занимавката с тая комплицирана машина не си заслужава - Пол Бауман е бил часовникар и му е идвало отвътре да си човърка механики, но не всеки има такива нерви :) Плюс това е слабичка като изходен ток
Поздрави
mi68:
Напълно съм съгласен, но количествените натрупвания водят до качество. Проведох експеримент със симетричен, несиметричен елементарен вибратор (топче), светодиоди, високо напрежение с висока честота. Резултатите са положителни и затова твърдя, че приемната част може да се направи силно упростена като се ползват полупроводници. Липсва механиката и резононса в приемника, напрактика елементарен (прост) високоефективен апериодичен приемник.
mito_kupona:
Здравейте! Някой може ли да даде обяснение или предположение, каква роля изпълняват постоянните магнити на които има навити бобини и между полюсите им е поставен кондензатор от плексиглас и медно фолио в тестатика. Попаднах на едни снимки на тестатика на, които се вижда, че там има и разрядник. Втория ми въпрос е дали има взимодействие между разрядника и постоянните магнити и, ако има, какво е вашето обяснение или предположение. Прилагам снимките. Благодаря предварително.
coke2k:
Здрасти ,
за магнитите няма никаква представа за какво може да са , но другите снимки съвсем точно приличат на тръбата на Едвин Грей, само са по малки. http://peswiki.com/index.php/Directory:EV_Gray
Ти от къде набара тези снимки?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия