При тестовете на работещия прототип на двигателя на Стефан Стоянов проличава, че при еднакви параметри с обикновения двигател (обем, обороти и т.н.), литровата мощност е около 2 и над пъти по-голяма-altium.
Значи, аз мисля че не е така, защото оборотите на изходния вал на двигателя на Стефан Стоянов са 2 пъти по-малко от конвенционалния двигател. От ГМТ до ДМТ на буталото в един от цилиндрите, изходния вал прави ½ оборот, т.е. при (2p)-2пъти по- голяма сила и (rew)-само 90* завъртане на изходния вал, ефекта е нулев.(т. е. 2 пъти по-голям въртящ момент и 2пъти по-малко обороти) Като заключение твърдя (око съм разбрал правилно кинематичната схема на Стоянов), че КПД на двигателя на Стоянов е по- малък от КПД на конвенционалния ДВГ поради загубите от зъбните бъбречни предавки. Също така, мото ресурса (продължителната работа) на ДВГ в който мощността се предава през зъбен механизъм е в пъти по-кратък. Да не говорим за шума.
По принцип всички схеми си приличат и тука мога да приложа една нова кинематична схема патентована от Огнян Георгиев от 1993г. на ДВГ, която наистина е с приблизително, (повече) от 2 пъти по-голямо КПД от конвенционалните ДВГта.
1 -от ГМТ до ДМТ и обратно на едно от буталата на двигателя на Георгиев изходния вал извършва 2 оборота.
2 -налягането на челото на буталото (p) се запазва и превръща на тангенционална изходна сила на рамото на изходния вал (минус загубите от зъб. Механизъм), като (D) диаметъра на изходния вал е равен на (S) хода на буталото. При тази кинематична схема е интересно ,че P – V диаграмата е по-широка (т.е. работата се увеличава), получава се от следното: сравняваме при завъртане на изходните валове на конвенционалния ДВГ и тази схема на от 0*, 10*, 20*, 30*, (най вече) .....до отваряне на изпускателния клапан налягането в цилиндъра е много по-голямо при схемата на Георгиев.
3 - както и при Стоянов страничната сила (H) е премахната (H – силата на триене на буталото по цилиндъра създадена от мотовилката, която е около -10%
ще се радвам да чуя и други мнения.
Интересно и друго че О. Георгиев твърди че тази схема може да се усъвършенства подобри.
http://www.vbox7.com/play:4c178445