Здравейте,
тъй като анодният нагревател /тип диференциален/ беше свързан с тръби от едната страна на радиатора и нагряваше предимно само от тази страна. За по-добро обтичане на водата свързах изходящата тръба отдолу на другата страна на радиатора противоположно на входящата. Направи ми впечатление, че разликата в температурата между горната и долната част на радиатора е голяма.
Чудех се, дали е възможно да се монтира циркулационна помпа /например от пералня, кафемашина, от пръскачки за чистачки на МПС или някаква друга с по-малък дебит/ за да обръща водата и да се нагрява целият радиатор равномерно. По този начин, според мен ще му се вдигне КПД-то и мога да намаля градусите на водата, съответно и изразходената енергия ще е по-малко.
Другият ми въпрос е за вредните изпарения, които се отделят от разширителният съд.
Прочетох във форума, че трабва да се използва само чиста вода. Тъй като нагревателя не съм го изработил аз /подарък е/ и с чиста вода почти не нагрява съм сложил 1 щипка сода бикарбонат на около 10 л. вода. По този начин при ток около 3,5 А и 770W, радиатора се нагрява отгоре до около 80 градуса.
За разширителен съд ползвам кутия, която има винтова капачка, но засега не затварям капачката- за да не се получи налягане. Видимо от водата в кутията не излизат постоянно мехури, само понякога при включване на нагревателя. Дали ще е уместно да сложа щуцер на капачката и с пластмасов маркуч да изведа газовете навън /с отвор през панела/, за по сигурно. И трябва ли да сложа бъблер или възвратен клапан, тъй като радиатора е под прозорец на усвоен балкон и е възможно да се пуши на него.