Трудно е да се повярва в нещо, но това пък от своя страна не го прави самото "нещо" невъзможно ! Като малък, в детските си години, съм си задавал въпросът от къде идват диамантите. По простичко казано , по естествен път те се получават при високи температури над 4000 градуса по Цезий и високи налягания (мисля че беше мин 70 хил. Паскала ) и с последващо много плавно изстиване във времето. В нашето съвремие изкуствените диаманти са за редпочитане. Първо защото са кристал с много висока твърдост . Второ , защото са по-евтини от диамантите получени по естествен път. И трето , защото производството им не отнема много време.
Срещал съм в нета различни наименования на такива изкуствени кристали. Работата е там , че при различните темпертури и налягания, както и с различните примеси на елементи, се получават кристали с различна (но много близка) структурна решетка и с близки показатели. Тук става въпрос за група кристали , които са доста близки , и е трудно за непросветените да бъдат различени. Аз също съм от непросветените.
Търсил съм, и съм намирал различна и противоречива информация относно производството на изкуствените диаманти. Дори си спомням , че преди доста време ми направи впечатление нещо за производството на стъклото. Интересен ми беше фактът , че когато гръмотевица премине през кварцов пясък , то песъчинките се превръщат в разтопено стъкло (стъклото по своята същност си е точно кварц). Оказва се , че милионите волтове са способни да променят структурата на елементите. Осигуряват вътрешна температура и така необходимото налягане (дали от експлозия или имплозия, което в случаят не е много важно) за да се получи разпадането на връзките и промяната в кристалната решетка (а самата промяна в кристаланата решетка се осигурява от правилното изстиване на ново полученият елемент).
Неразполагам с траф на Тесла. Който има , може да пробва да получи стъкло от кварцов пясък. И със сигурност няма да се получи от първият път.