epwpixieq-1 хубаво ..... вакуум та вакуум .....
Имам някой въпроси де ако се замислиш отговорите са в тях.
1во каква е собствената енергия на вакуума?
2ро каква би била плътността на енергоносителя при комбиниране с вакуум?
3то тоя вакуум от де го взимаме и на каква цена?
Тук изобщо не говорим за каквато и да е "енергия на вакума" (или каквото си представяте че се извлича от там ) като всъщност изобщо не разбирам асоциацията която правите. Вие всъщност изглежда изобщо не сте прочели за какво става върпрос, а при положение че сте прочели явно не сте разбрали. И за да е ясно, вакума тук не играе някаква мистична роля а съвсем прозейчна, като позволява тази установка да превръща латентната енергия на водата, минаваща през водни пари,
без да има нужа от налягане (на пара) в системата, и преминаваща отново във същото количество вода (както е била преди изпарението) но вече под доста по-ниска температура, като по този начин овобождава (определена част) от топлинната енергия която притежава.
Според мен такива абстракции които ги разтягате тук са часни случай важащи в едни други пространства например космическото - там номера ш мине но там имаме безплатен вакуум .......
Тук няма никакви абстракции, вие изглежда нещо се заблуждавате в динамиката на системата или пропускате важна част от нея. Давам съвеем елементарен пример, да кажем че вакумираме една система и тази система е затворена, като абсолютно никакво значение няма дали тя има или няма движещи се части в нея. Приемеме ( условно ) че системата е с идеално уплътнене и преминаването на газ през стените на тази система е нулево. Колко време мислите че тази система ще потържа вакума (1 час, 1 ден, 1 седмица 1 месец или 1 година ), това разбира се е реторичен въпрос.
Да си кажа и мнението относно тесла турбините като цяло и защо не са се наложили.
1во тесла турбина за да работи ефективно се нуждае от особенно висока точност на изпълнението за да може да се постигне максимална ламинарност на потоците
2ро. от чисто съпроматски и технологични съображения няма как да се изработи турбина която да е толкова финна и здрава за да може да взаимодейства с потока частици от двигателния флуид и това всичко на нормална и конкурентна цена.
Интересно как си изкарвате мнението по нещо което явно нямате представа как работи. И изобщо не говорете за технологични съображения, при положение че е имало работещи турбини още преди 110 години. Въпроса е съвсем различен и ако бяхте прочели малко по-назад в темата имам няколко коментара в тази връзка, и при положение че не ми вярвате ( както не очаквам никой на този форум да ми взема думите на вяра, а сам да направи собствени изследвания, при положение че има потенциал за това разбира се ), вижте какво е писал Тесла по този въпрос (отново е пометено по-назад в коментарите) понеже, както е явно, се изкарвате доста неподготвен по темата.
Тия глупости де гледаме по клипчетата са много далече от ефективна тесла турбина както и самият Тесла е бил още по-далече технологично от ефективно прилагане на принципа.
На Интернет има много глупости, така е, но това което съм пускал в тук не са изобщо такива, това са много сериозни изследвания които се правят от ентусиасти, това че вие, отново, не можете да разберете какво виждате си е проблем на вашето неразбиране за процесите, а не проблем на тези хора които правят демострацията.
Но щом като така се изказвате така величествено, поне да си бяхте направили труда да отговрите на въпроса който зададох, понеже той е много по-лесен за отговор отколкото вникването в динамиката на работа на ТТ, особено когато има ТТ като помпи прикачени към нея, с цел повишаване на КПД-то на комбинираната система.
Аз и друг въпрос бих му задал, свързан с обратимостта на процесите, защото виждам, че не е много наясно с това. Та въпроса е може ли изчислителна машина да бъде обратима, т.е. като вкараш резултата от дадена, изпълнена програма в машината, да получиш от нея енергията, която си изразходил?
dmitarp, вие започнахте да задавате доста смехотворни въпроси (и въпреки че има идея в него, но той е зададен по абсолютно неадекватен начин), което показва че започват да ви липсват логически контра-аргументи. В допълнение е ясно не сте запознат с разработките на Кърт Гойодел и Вон Нюман, понеже ако знаехте за тях, просто този въпрос би бил абсолютно безсмислен. За ваше сведение ето малко информация:
Кърт Гойдел (
https://en.wikipedia.org/wiki/Kurt_G%C3%B6del ) е един от светилата на логистичната наука, ако ли не и най-тачения логист на 20-ти век. Той
доказва с логически формулировки доказва че математиката, като символична наука е незавършена (Incompleteness Theorems). Вземете и прочетете малко за информация:
https://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6del%27s_incompleteness_theoremsВон Нюман е физика-математик (
https://en.wikipedia.org/wiki/John_von_Neumann) който е изобретателя на това което се знае като Вон Нюман Компютърна Архитектура ( ако сте чували за този термин ) или още като Архитектура на Принсънския Университет (PrincetonUniversity)
https://en.wikipedia.org/wiki/Von_Neumann_architecture и ако не се досещате твоа включва абсолютно всичко електронно което работи със това което се нарича CPU ( ЦПУ ).
Отново към вас и към другите интересуващи се по въпроса, нека да се държим конкретно по темата. Аз зададох, според мен лесен въпрос, на който явно или не ви интересува или не можете да отговорите, което е жалко, понеже познаването и разбирането на тези публикации (проложени от мен в предишния коментар, на автора за който попитах) дава много фундаментална представа за термодинамичните процеси. В допълнение, и което всъщност е по -важното, точно този автор (който явно не ви интересува) засяга тази идея ( за необратимостта на процесите ) която вие искате да засегнете с въпроса си. Така че преди да навлизате в физико-информационните процеси на структуриране на информация на база на преобразуване на енергия, на които още повече че не им е мястото на страниците на тази тема, дайте да изчистим нашите виждания като се придържаме стриктно към термодинамиката.