Калто знаем флуида навлиза в турбината със някаква определена скорост примерно 5 м/s. Какво се случва ако поради някакви обстоятелства в този момент периферната скорост на турбината е да речем 7 м/s.
По мое скромно мнение турбината ще работи в този момент в режим на помпа.
Ще си позволя да разширя въпроса ви понеже той е интересен.
Вашия пример може да се обобщи при s1 скорост на флуида, с определено налягане p1 и s2 скорост по периферията на дисковете отново под определено, но вече създадено създадено от центробежната сила ( при определена периферна скорост ) налягане p2, и условието че за даден интервал от време t, наблюдаваме s1 < s2, какво би станало. (коригирайте ме ако виждате нещо неправилно в обобщението)
Както виждаме основните зависимости са p1 и p2 и деривативните са s1 и s2. Тост за да имаме ситуация където s1 < s2 трябва първо да се е минало през времеви момент когато p1 < p2. Периферното налягане на флуида p2 ще започне да "навлиза" обратно за да компенсира спада на налягането по входната линия p1. В зависимост за какво време е този дисбаланс ако е много бърз това ще се прояви като (обратни) флуидни шокове, проявени на база на бързите промени на налягането на входната линия ( междудругото точно тази динамика се вижда в един от клиповете на колегите ), но при положение че това се задържи за по-дълго време, периферната скорост s2 ще започне да намалява, поради нарастващия спад на периферното налягане p2,
водещо до намаляването дължината на флуидите спирали, или дължината на пътя които флуида описва преминавайки през турбината (този път може да се представи като Архимедова спирална пружина която се натяга при по-висока скорост и намалява натягането при по-ниска). Тази динамика, според мен, води до намаляване и на скоростта на входящия флуид p1, които вие постулирате като начална ситуация.
Тоест това което описвате като картина, започване на работа като помпа, според разбирането ми, не може да се появи преди динамичната система да е минала
последователно през стъпките които обрисувах. Така че не мисля че е правилно да се мисли, въпреки че на пръв поглед изглежда логично, че турбината ще започне да работи като помпа, точно поради споменатата зависимост на процесите.
Интересно ми е, на база на така обрисуваните зависимости, какво е вашето мнение.