Ако тази турбина изобщо има смисъл да работи, тя няма да работи така както е описана с нищо различно от пара. И парата трябва да постъпва в турбината с точно определено налягане и температура, която за всяка конструкция ще е различна.
....
(не цитирам целия коментар понеже които се интересува може да го прочете)
juliang, относно работния флуид на ТТ сте напълно прав, това съм посочил и аз неколкократно в предишните си коментари по темата. За тези които изследват задълбочено работата на Тесла посредством неговите публикации, лекции, патенти и интервюта, а не през Интернет глупостите които се пишат за него, едно нещо се повтаря постоянно при всяка една негова изработена система, а то е че системата има много стриктен режим при който проявява максимална ефективност. Тоест нямаме нещо което е направено някак си статично, и може да се вземе навън от контекста на приложение, а изобретението си има динамичен режим в който проявява своята нормалност.
Това не означава че системата не може да работи при друг режим, или в случая с ТТ с друг работен флуид, а че при работата в различни параметри тези за които е била конструирана ефективността и рязко намалява от гледна точка на функцията която се търси.
Не съм наясно какво искате да кажете с фразата "Ако тази турбина изобщо има смисъл да работи", не желая да интерпретирам затова моля пояснете.
Вашето описание на работата на турбината, с пара като работен флуид е сравнително добро, с някои забележки имайки в предвид, че при въпросната динамика влияе силно и центробежната сила. Тя може да се сравни с обратната електродвижеща сила ( Back EMF ) при електродвигателите. Тоест колкото по-високи са оборотите, толкова по-силна е центробежната сила, следователно толкова по-дълъг е спиралния път на парата, или по-скоро паровите спиралки, между дисковете. При високи обороти ( висока центробежна сила ), спиралния път се удължава ( спиралните кръгове се компресират един до друг ), но двигателната сила е минимална понеже диференциалната разликата между скоростта на флуида и дисковете е минимална. При натоварване на ротора, този диференциал нараства, и така спиралния път на парата се скъсява, като следва че може да се извлече по-силен въртящ се момент. Тесла, на база на практически експерименти е забелязал, че за оптимална работа на турбината (иходна мощност на при вала на база на постъпаща единица обем пара, под определено налгане) този диференциал трябва да е 50%, тоест скоростта на дисковете спрямо скоростта при спираловидното движение на парата трябва да е 1:2
Споменавате "За да слезе парата на по-ниска "орбита" тя трябва да се охлади": не мисля че това е начина да се обясни тази динамика. Първо в турбината явно има температурен, както и скоростен ( между парата и дисковете ) диференциал. Слизането на парата, или по-точно движението и през спиралните кръгове, става от гледна точка на инспекционното движение на парата, спираловидно въртейки се към централните отвори. Както споменах по-горе, центробежната сила контрира това вихрово (спираловидно движение), и удължава пътя на парата като по този начин спиралата се компресира (ако си представите многобройни тънки спиралки като в един спираловиден сноп ) и парата има време да отдаде част от топлинната си енергия на диска през слоя ( с прогресивно намаляващ радиус от центъра) през които преминава. Тоест охлаждането е последствие на така посочената динамика, и времето за което парата "остава" на опредено ниво, а не независима променлива в системата, която контролира движението към по-ниска орбита. В по-горен коментар съм давал допълнителни, макар и не толкова концентрирани обяснения за процеса (
http://mazeto.net/index.php/topic,369.msg88383.html#msg88383). За тези които искат да разберат но имат затруднения да си представят какво дава удължения спираловиден път на установката, препратката към този ми коментар в частта за адхезивната сила би била полезна.
Температурния диференциал, които сам по себе си има не проста динамика, и мисля че влияе допълнително на системата като създава определен градиент в посока към центъра, имайки в предвид че при вихрови движения най студения фронт натурално се концентира в центъра, като това се вижда нагледно при природни феномени а и при различни инженерни установки (
https://en.wikipedia.org/wiki/Vortex_tube ), но все още нямам изградена ясна мисловна картина за допълнителната динамика която придава на системата.