Това твърдение е рвносилно на твърдението, че инжектора е АКТИВЕН ЕЛЕМЕНТ на изхода на който излиза флиуд с повече енергия от колкото носи флуида навлизащ в инжектора. Защото по високо налягане значи повече енергия.
Радико, това ви изказване показва как неправило отъждествявате понятията. Налягането е само
част от енергията на флуидите във системата (и така в инжектора), а не цялата енергия.
И в същност както dmitarp правилно отбеляза, при инжектора, става въпрос за два различни вида флуид пара и вода, с различни термодинамични характеристики. Но това някак си като чели ви отбягва от полезрението. Тук не говорим само за налягане а също и за температура, скорост, като в допълнение се взема под внимание поща на натиска (в инжектора при водата, и от там се вижда приложението на принципа на Паскал), но ако вие отъждествявате енергията само като налягане, то тогава скоростта и температурата нямат изобщо никакво значение.
Водата за да се нагнети 0 до 50 атмосфери са необходими 5 kJ енергия ( източник публикацията от предишния ми коментар, в крайна сметка водата е некомпресиращ се флуид). При паро-водния инжектор 1 литър пара (на тегло) увлича (около) 13 литра вода. Нагряването на литър вода изисква около 4.2 kJ/kg за Келвин, или за загряването до 90 (от 20) цезия на водата се изразходват приблизително 294 kJ . А 1 литър (на тегло) пара има еквивалента на (приблизително) 2200 kJ. Направете пресмятанията и ще видите че, това е роцес в които се консумира сравнително доста енергия (както забеляза dmitarp) когато крана е отворен, и въобще не става и дума "да излиза повече енергия отколкото да влиза". Но мисля, че вече поясних къде е проблема за да се прави тази асоциация.
Ако основните зависимости на термодинамичните процеси се осъзнаят, тогава според мен динамиката на процеса е очевидна.
Не е проблем човек да греши, няма безгрешни хора, но да настоява за грешката си, на база на утвърдени разбирания, без дори да се опита да прочете и да се опита да разбере същността процеса, според мен, е по-големия проблем.
Прикачвам две страници от материала, които беше необходимо да прочетете, за да стане ясно какъв е принципа на работа на паро-водния инжектор.