Спомням си за една книжка от Капица. Там се описваше магнитната установка, чието предназначение е да държи плазмата във въздуха. Там се говореше за секунди - време за задържане на плазмата. При Чуканов явно този въпрос е решен по някъкъв начин.
В сайта на този упорит българин се показват електростанции, които работят на принципа на кълбовидната мълния. Самият Чуканов казва в една от книгите си: (по памет) "Енергията се взема от "никъде". Нека да е така. Ако се вярва на направените измервания ( предполагам, че учен като Чуканов с докторат по термодинамика няма да прави ефтини трикове) имаме производство на енергия. Изходната енергия е във вид на топлина, светлина и меки рентгенови лъчи.
Аз зададох на Чуканов следния въпрос: Как става преобразуването на тази енергия в електрическа?
Защото, съгласете се: Ако аз получавам от генератора с 20% повече енергия отколкото вкарвам, и после нагрявам вода за производство на пара и въртя турбина и генератор с К.П.Д. 10%, да предположим, аз нищо не печеля. Освен това свтлинната енергия си е чиста загуба, освен ако не се използва за захранване на фото-панели.
От 6 месеца чакам отговор, защото смятам, че в Ю. Африка има условия за малки електростанции - от порядъка на 100кW и богати фермери, които да ги купят. Аз също мога да инвестирам, стига да се убедя, че идеята работи.
Моите уважения към Д-р. Чуканов, но да правиш кълбовидни мълнии още не значи, че произвеждаш електроенергия. Искренни пожелания за успехи, но за сега (мое мнение) идеята е още "зелена"