Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Ръчна изработка на слънчев панел

<< < (12/14) > >>

valex:
Здравейте на всички !
За кориоз ще ви кажа че преди наколко десетки години от подобни изправители:

http://www.kn34pc.com/galery/bg_diodes/e250c350_02.jpg

правехме фотоволтаик :)
Нагряваше се селеновата пластина от изправителя и се махаше зеления слой боя. После се махаше калаеното покритие, слагаха се се два извода, лакираше се и ставаше фотогенерираща пластина. Можеш да си ги свързваш паралелно и последователно.

valex:
А относно съхранението на енергията: има проста горивна клетка, но е с много малко КПД.
Във воден солен разтвор се слагат два коксови електрода около които има платнени цилиндърчета пълни с активен въглен (служат да задържат газовете около електродите). Подава се напрежение на електродите. Елетролизата генерира Н2 и О2 около електродите. А когато се изклучи напрежението и се свърже консуматор Н2 О2 се свързват и се отделя елетричество. Става като акумулатор. Естествено може да се оптимизират и подобрят много неща.

karabuz:

--- Цитат на: karabuz в Септември 26, 2012, 11:15:27 am ---Здравейте,

... запознати със соларните панели ме наплашиха че силиция се окислявал много бързо и му падало главоломно кпд'то ако пространството около елементите не е вакумирано или да има друг газ, но не и кислород.

Някои които си е мерил клетките при изграждане на системата би ли измерил наново производителността им за да се изясни въпроса ? ( измерванията предполагам че са правени при константна светлина - осветително тяло с постоянна светлина + точна дистанция + постоянен за всчики ъгъл на осветяване.

--- Край на цитат ---

ivo_dj:
Здравейте,преди месец пуснах в действие ръчно изработен панел от клетки 3 на 6 купени от www.ebay.de и съм много горд,че доказах на съседите колко са ограничени.
За сега захранвам 4бр. енергоспестяващи крушки 1бр30w. 1бр.14w. и 2бр.по11w. в продължение на час и 40мин.
Цялата похарчена сума е към 150лв.
Както би направил всеки хоби маняк така и аз си поръчах още 50бр. клетки 2 на 4. повечето вече съм ги запоил.
При теста панела даде 2.9А. при 21.5v. но след монтажа тока падна на 2.4A.
Мога да отговоря на много въпроси от чиста практика.
Утре ще кача снимки на всичко и ще си задам въпроса за свързването на няколко панела в паралел при различни напрежения и токове.

Надявам се че поста ми за тази тема ако не е така нека admina да я прехвърли където и е мястото.

С уважение:  нямам електронен подпис!!!   

ivo_dj:
Ето и снимките на панелчето и таблото.
Въпроса ми е: мога ли да свържа още един панел паралелно на този и какво ще стане ако втория панел е на 18.5v ?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия