Bat_Vanko, чета публикуваните неща но е възможно да съм пропуснал нещичко. Канал А и канал Б на кръст са ми ясни. По принцип осцилограмките в патента са твърде идеализирани, но става ясно за какво иде реч. Моята електроника работи така:
1 Пуска тока рез първия канал;
2 Спира тока през първия канал;
3 Пуска тока през втория канал;
4 Спира тока през втория канал и отиваме пак на 1.
Уравляващата схема е UC3525. В патента не е дадено защитно време между двата канала, при мене такова има, но не е проблем да се премахне.
Сега относно реакцията - това че включваш намотката когато има поток в товарната нищо не прооменя, ти предизвикваш с това намаляване на изходния поток което също води до реакция срещу това което поражда промяната. Реакцията на Ленц се появява при промяна на потока, а не просто срещу самия поток нали? А пък отварянето на другата двойка ключове не изизсква енергия но тогава се връща енергията изразходвана за затварянето им (ако има как да се върне
) И понеже си съгласен с мен че наситената сърцевина на шунта притежава някаква индуктивност ми е любопитно какво правиш с управляващата намотка когато прекъснеш тока? Какво става с напрежението на самоиндукция при твоите експерименти?
За хибрида имам различни ламели може да режевм Ш имам и ленти които могат да се наредят така че ако решиш можем да го направим. Аз не съм много убеден че с насищане на толкова малка част ще получим добър резултат и мисля че и прошиването няма да ни помогне. Ако отрежеш 0,5мм от електрическа верига тока спира, ако отрежеш 0,5мм от магнитна верига потока само намалява така че трябва да се реже повече а това иска повече енергия. Първите ми образци от ферит бяха точно с такива шунтове - прошити, нещо като балум трансформатори сърцевината си е цяла и няма междини. Това което ми прави впечатление че характеристиката е по стръмна и по бързо изхвърля потока но само това. Аз направих феритната схема и резултата е почти същия като с предната - много ниско изходно напрежение, което означава малка промяна на потока в товарния клон на веригата. Освен това включването на товар повишава консумираната енергия от източника, което мисля ясно показва за чия сметка е цялата работа. Ако смяташ че нещо не е наред с комутиращата схема моля кажи, мога да я променя и да тествам отново.
Относно реакцията на Ленц лично аз имам особено мнение, това си е другата страна на електромагнитната индукция, както знаем това явление е обратимо, така че ако се преборим с нея няма да има електромагнитна индукция. По скоро може да се мисли за друг тип индукция който все още е неизвестен или нещо такова...
Поздрави!