Здравейте всички,
До сега съм направил два прототипа: първия беше от ферит П-образен със затваряща пластина, с него доказах възможността на принципа т.е. интегрирането на магнитопровод и ключ в едно. Мислех да пробвам и със силициева ламарина, но преди 3 години я изхвърли всичката на вторичните (за което сега съжалявам). Ще се работи с по-високи токове и по-ниска честота, но ще стане (не забравяйте за качеството на изработката).
При моята работа се оказа, че може би съществува минимална конструкция (като размери) над която се получава КПД 1. това се дължи на следните параметри:
1. характеристики на материала - определят насищането и тока на насищане;
2. тока на насищане - определя броя проводници и техния диаметър;
3. те пък определят отвора за прошиване и останалото чисто сечение на магнитопровода;
4. това сечение определя индуктивността на ключа, вероятната работна честота и изходната индукция
Но дали това е вярно това само бъдещето ще покаже.
Направих опити с тази феритена сърцевина и електромагнит за да определя особеностите при управлението: извода беше изходното напрежение нараства бързо с увеличение на тока на ЕМ до достигане на насищане на сърцевината в този момент управляващия ток също расте, след това управляващия ток се заковава на една стойност и с увеличаване на тока през ПМ изходната индукция расте слабо.
В прототипа съществуваха и двата потока в права и обратна посока, но той се различава много от американския и при него принципно е невъзможно затварянето на управляващия поток през товарната бобина (нямам реакция на Ленц). Сумата и разликата между управляващ и основен магнитен поток съществува само в самия магнитен ключ. Но аз мисля, че при изработване на ключа като един детаил (с прошиване) и част от основния магнитопровод, ще има същия ефект и при американската конструкция. Управляващия магнитен поток да се "разхожда" лесно в ключа и трудно да излиза (малка хлабина).
Относно ерозийката - в тялото на ключа винаги има поне 2 отвора т.е. поне две заварки и вихровия ток е гарантиран. Друг е въпроса, че при Uупр = 5V и Iупр = 9 А, вихровите токове няма да надхвърлят 45 W.
Относно СЕ - досега не съм виждал изтощен магнит при нормална работа и според Базиев (ако не бъркам) магнита е като концентратор и проводник за СЕ. Ако премахнеш магнита от тази схема тя няма да действа. Или той може да се разглежда като акумулатора захранващ "full bridge" схема (магнитните ключове), с товарната бобина като изходна. Кажи сега, че акумулатора е просто инструмент
.
Дали магнитния поток може да се управлява на резонансен принцип: сигурно ще може, но това е твърде екзотично засега. Нека първо да направим пътя в скалите, а след това ще мислим за асфалта.