Здравейте, мислители...
Bat_Vanko, я да уточним за равнина или пространство говорим
Отделно между полета и потоци би трябвало да има разлика, мисля. Картинката е равнинна и за пространство изобщо не иде реч. Така че са показани силовите линии на двете полета само в една равнина. Магнитните домени са пространствени структури и ако феромагнетикът се насити в една равнина, то той няма да е наситен в друга, разположена на 90град. в пространството. Казано по друг начин пространствено перпендикулярни магнитни потоци не се забелязват. Правени са опити по въпроса, има писано в темата за МЕГ, ако не се лъжа. Да се върна пак на въпросната картинка. Същият ефект може да се постигне с долепване до ъгъла на голямата сърцевина по-малка такава, която ще създаде подобен поток. Щото дупченето не е много препоръчително
Успешното конструиране на магнитен комутатор е трудна работа, защото процесите са доста сложни и на практика се вижда една доста различна от теориите реалност. Нещата са дъвкани доста в други теми от форума. Комутаторът е на лице и работи, но засега при опит да се врегне в работа нещата се оплескват, в смисъл не може да се прескочи заветната 1-ца ефективност.
А за магнитните усилватели не съм съгласен, аналогични са нещата - управлява се магнитната проницаемост на феромагнетик. В единия случай се модулира/комутира променлив ток, в другия се модулира/комутира поток на ПМ. Изисквания към сърцевината и сметките не виждам що да са различни, виж конструкцията, да и то доста. Според мен ключето е в материала за сърцевина на комутатора, като целта е получаване на аналог на усилвателен електронен прибор - лампа, транзистор, др. Характеристиките им са сходни - I(U) и B(H), като стръмността им определя усилването. При комутатора обаче има странични фактори, които влияят и деформират кривата по неблагоприятен начин. Основният е реакцията на Ленц, породена от товарния ток.
Проблеми има, но ще ги решаваме съвместно, надявам се. Хубавото е, че се появи интерес към тези неща след известна доза обезверяване
Поздрави...