juliang, може и да си прав, но аз разбирам работата на ламбдата малко по-различно. Просто не знам как така отчита само въздух. Кислородния датчик според мен отчита количеството кислород и когато то е в повече / както е в случая с valex, и което е нормално при работа на газ, поради по- доброто изгаряне / отчита бедна смес. За това и изместването на мястото на сондата с допълнителна втулка мисля, че няма да доведе до промяна, тъй като сместа ще си е все същата. На моята кола съм сложил /почти / ламбда контрол, който се осъществява със стъпково моторче, поставено вместо крана на тройника. И тъй като при преминаване на газ, ламбдата отчита бедна смес, то това може да се коригира с корекция на самото моторче. Казах, че съм го направил почти, защото точно това ми е проблем, не мога да настроя стъпковото, не знам как да го задвижа. Иначе малко извън темата за сондите, имам още едно стъпково моторче, което играе основната роля на кран на тройника и се отваря и затваря в зависимост от оборотите. Взима сигнал от дюзите. В същност от емулатора на дюзите, който ги изключва при преминаване на газ. На повечето такива устройства които се продават в България съм забелязал, че взимат сигнала от датчика за положението на дроселовата клапа. Това разбира се е само уточнение и едва ли има някакво значение.