Прикачам целия проект по-долу: схемата и HEX файла за програмиране на PIC-a (MCU-то). Използва се „развоен” микроконтролер и всеки уважаващ себе си програматор трябва да може да го програмира. По-добра схема, която да е FREE и да има информация да си я направите от-до, в Нета не съм срещал. Ако има такава, свиркайте
Можете и пари да правите с нея, само не и да подменяте автора…
Много неща могат да се напишат, но малко хора ги интересува темата. Ако има пазар, може да се махне единия диод и в микроконтрелера да се вкара „филтрираща математика”. Това още малко би подобрило тази схема, но за без пари толкоз: другото е доста играчка. Само аналоговата част не е добре. Общото усилване от милиони пъти (с филтрацията пада де) прави схемата НУРС ( НеУправляем Ракетен Снаряд, „Катюша” по народному). Нещата заспиват след добавянето на MCU, т.е. един импулс още не е инфразвук – трябват 2 за сработване… Алармата е достатъчна. Ако човек иска малко преди земетресение да бъде събуден (и спи по-тежко), да си увеличи мощността с НЧУ.
Основно трябва много голям говорител за датчик (или голяма мембрана някаква с бобинка+магнит). Използвам говорител, който няма и 1 педя размер, „подкован” отдолу с 4 магнита от HDD. Но това не е решение: трябва ГОЛЯМ габарит. Ако не вярвате, потърсете в Нета и вижте за какви габарити си говорим (на тема инфразвук). Диаметър, измерван в метри…
2-ра глава от „Изгубените открития” на Джери Василатос – „отметната”
П.п. Ако купувате готов траф със средна точка, премерете 1-во изводите: само интуиция не стига! Използват се 10 uF керамични SMD кондензатори – има такива и се намират на пазара. Всичко, което може е SMD. Разработил съм и платка, но не я прикачам, че има промени в нещата. Ако някой ще прави схемата, може да ми дойде музата да я коригирам и публикувам.