Здравейте!
Защо мислите за преработка на ДВГ, та те са неефективни! Има си пневматични двигатели - всякакви видове, модели и големини. Например двигателя на Ди Пиетро, на който дават 94,5% к.п.д., но схемата за интегриране в автомобил е малко сложна. Харесал съм варианта на вграждане на двигателя в джантата и ползването му като спирачка. Мисля, че двигателя на Стефан Стоянов е подходящ за тази цел. Като начало може да се започне с хибридно задвижване. Повечето автомобили са с предно предаване и барабанни спирачки на задния мост. При тях може на мястото на барабаните да се монтират пневматични двигатели(напр. на Стефан Стоянов) и да се свържат с малък резервоар на сгъстен въздух, който ще се зарежда от двигателя в спирачен режим. При запълване на капацитета на резервоара, енергията веднага се отдава към двигателите и подпомага(или замества) работата на ДВГ. Предполагам, че това ще доведе до голяма икономия на гориво при всички режими на каране и колата вече ще има 3 движещи колела. Добре е сгъстения въздух да е охладен, а когато отива към двигателя да се загрява. Необходим е прецизен контрол на подавания към двигателя въздух, както и бърза промяна на налягането.
Ако някой може да осъществи на практика гореописаната идея, моля нека да ми се обади. Искам нещо такова на моята кола.
Пневматичият хибрид е подходящ, за да се тества в реални условия самостоятелната работа на пневматичните двигатели в различни пътни ситуации(изпреварване, проходимост, спиране, ръчна спирачка) без да има голям риск от произшествия. Ако всичко е наред може да се продължи към изцяло преминаване на пневматични двигатели (и спирачки). Един компресор на мястото на ДВГ и махането на трансмисията е добър вариант или бутилка от метанова уредба, след като изградят въздухостанциите.
Харесва ли ви идеята?