Няма място за сравнение между видовете нагряване - СВЧ (свръх-висока честота ), реотан и резонанс.
При СВЧ награвяне се разчита на абсорбирането на излъчената енергия, от ядрото на веществото. А самия процес на създаване на енергия от магнетрон е линеен, но при отдаване е по скоро верижен, като разсеяната енергия върху загряваното
(облъченото) вещество е във W/cm и къса дължина на вълната. Така, нека вземем за пример Panasonic 2M137, типичните параметри на прибора са следните :
-изходна енергия (Power Output kW ) : 1,3 kW
-отопление на жичката:
напрежение 4,4 волта ;
ток 14 ампера ;
-аноден волтаж на импулс 4 500 волта ;
- катод нула (монофазна схема) или заземление (трифазна схема) ;
-работна честота 2455 Mhz ;
-Въздушно охлаждане с вентилатор.Всички знаем, че анодния волтаж се постига с изправяне, множител и индуктивно-капацитивно натрупване.
Както се вижда, има няколко вида на преобразуване на енергията...
КПД? Аз не бих се заел да го смятам...засега
Може би един ден, като разположа контейнера с 200 литра вода в обеззаразителя,между трите магнетрона, то тогава ще отчета КПД, по метода предложен от Теофилус.
Дотогава всичко си остава чисто хипотетично.
Някой тук във форума метафорично се бе изказал, че "С кибритена клечка, може да запалиш една купа със сено"... Е, прав е човека
Метод подобен на Д-р Чуканов, споменат по горе от Теофилус е ползван за експеримент от
физиците от университета, в Пилзен, Чехия. В този документ
http://www.kfy.zcu.cz/vyzkum/images/Vlcek%20-%20High-power.pdf е описана постановката : "Високо-енергийно "пръскване" ползвайки магнетрон със обогатено плазмено образуване ". Магнетронните прибори са два, небалансирани параметри 1kV и 120 A
Облъчения материал е вода във проточен меден съд, медния съд е поместен във контейнер от неръждавейка под вакуум, определено магнитно поле фронтално срещу анодите на
небалансираните магнетрони - произвеждащи плазмата. По интересен е пътят и обема на водата
смесителна помпа 2000 литра/сек и циркулационна помпа 30 куб.м/час.
След експеримента, : по този метод се постига доста по висока ефективност на загряване на водата, като медта абсорбира плазмените образувания с 86% по ефективно, вместо 55% абсорбция от СВЧ... И пак, за КПД не ме питайте
В документа има интегрално и диференциално смятане на някои процеси и стойности, теории, диаграми и т.н.
Според мен това което е определящо е ефективност ! Да точно така, дали ще я постигнем чрез преобразуване на няколко вида енергия или в търсене на КПД, ефективността е определяща за мен.
Поздрави на всички