Поиграх си доста, опита на Тесла е потвърден, лампите светят при късо съединение. Магнитите стабилизират искрата и я гасят. Процепа може да се намали и под милиметър, вредните ефекти рязко намаляват, но пада мощността. Искрището вдига честотата. За сега няма да я меря, че ми е скъп осцилоскопа, но е ниска, предполагам около 1 KHz. Наложи ми се да поставя прегради от 1 мм полиетилен на изводите на кондензатора, защото прескача искра между тях. Днес работих с 1 бр от 500 pf. При по-голям капацитет от 4 бр с 2000 pf ще се вдигне мощността, но ще трябва сериозна преграда между тях или заливане с епоксидна смола. Направи ми впечатление, че има силно поле около кабелите. Голям хартиен лист се привлича от 2 см и залепва за кабела. Ефекта се наблюдава при процеп на искрището 2,5 см без искра и странични ефекти! Има силно йнизиран въздух между топчетата. Предполагам, че се получава нещо средно между кондензатор и искрище, чува се жужене. Това много ме радва, защото иначе вдига сериозен шум и отделя неприятни миризми.
Аз търся ефект на йонизация.
Утре ще експериментирам с елктростатична камера.
Моята цел е да получа добър електростатичен ефект.
Поздрави!