Здрасти, добре дошъл във форума!
Добър въпрос, под "спиране" имам в предвид оползотворяване на излишъка от кинетичната енергия. Прав си в уточнението си. Оловните акумулатори издържат кратки претоварвания, даже е полезно понеже разгражда сулфата. /има японски патент за подобни зарядни у-ва/ Проблема с претоварването се решава с големи кондензатори, който натрупват енергията, при хибридите и електромобилите често са над 10-11F.
Естествено може да се предвиди помагане с баластен товар, но няма как /според мен/ за едно спускане да се изкипи електролита.
Може на корпуса на електромотора да се сложи термодатчик който да активира един вид аларма за прегряване и да минем на механична спирачка. - това може да спаси електромотора от прегряване.
Основната ми цел е да направя всичко максимално просто, ефективно и евтино. Като екстра може да се сложи компаратор /който съм дал в първия пост/, който да превключва на баластен товар, ограничение по ток и т.н. и т.н.
Ако такова чудо се кара от жени /или некомпетентни хора/ .... направо си е задължително да има аларми за критични параметри..