Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства
Съхранение на енергия чрез използване на маховик
Maistora52:
Маховикът в един автомобил е със свойствата на същински жироскоп, който от своя страна има ужасното за един автомобил поведение - да запазва посоката на движение на опората си (разбирай целия автомобил) - което нарушава пъргавостта и изобщо цялостната динамика на автомобила.
Жироскопът е инерцоид, и я си представете тази инерция на пътя, която знае "само направо" - нарушава се поведението в завой, а също и при вертикални промени на пътя (дупки, неравности) - и така автомобилът се превръща в един снаряд.
Не знам какво ще е това окачване, което да може да се справи с този проблем. Ами я си представете този снаряд на мокър или заснежен път, да не казвам - ледени пързалки. Никакви шофьорски магии не биха спасили положението.
Идеята да се спестят някой и друг литър бензин, или Kw/h води право в моргата.
И според мен няма значение какъв ще е маховика, колко ще е голям, или къде ще се инсталира... все едно - ковчегът е готов!
Виждам употребата на маховика само в стационарни установки... генератори на ток (електроцентрали и пр.) и всякакви заводски машини, вързани здраво за земята.
Seeker:
Не е точно така! При вертикална ос , моментите товарят по хоризонталните оси, а те са достатъчно натоварени с теглото на автомобила и разстоянията до колелата. Маховика трябва да е в масовия център на автомобила. Има създадена технология за супермаховици и е добре описана. При обороти 15 000 -25 000 енергията е достатъчна за поглъщане при спиране и отдаване при тръгване. Материала от който е направен ротора е стоманена тел усукана с кевларена нишка, плътно навита и пропита с епоксидна смола. Това позволява да се получи здрав ротор , който при отказ се разпада на много, малки парчета които се задържат от корпуса на маховика. Основния проблем е вариатора, който трябва да е с големи предавателни отношения и кпд достатъчно да не "изяде" пренасяната енергията.
Maistora52:
Доста се заиграх по едно време с жироскопиращо "търкале" - исках да го видя как се държи, в евентуална установка за гравитационен двигател, и ... опасенията ми са съвсем основателни... Просто вземете и вие едно велосипедно колело в ръка - без значение посоката на оста - завъртете го и се опитайте да промените тази посока... кофти, а? - а сега, докато се върти колелото, затичайте се на някъде, и се опитвайте да правите "завойчета", като се стремите в същото време да променяте посоката на оста на колелото... Още по-твърдо ще се убедите в опасенията ми, ако подкарате велосипед с прикрепено такова въртящо се свободно маховично колело... Прикрепете го около задната ос и карайте, после го инсталирайте около предната ос и пак карайте... И колкото оборотите на този елементарен маховик са по-високи, толкова по-лесно ще усетите какво пречи на велосипеда ви да се държи нормално.
Казвам пак - няма никакво значение каква е посоката на оста на маховика - все тая.
Опитайте и с два такива "маховика" - още по-лошо. Също е без значение и в каква посока се въртят маховиците. Това колко здраво са направени, няма значение за поведението на машината в която са инсталирани. Принципът на запазване на инерциалното движение се запазва, и колкото по-висока става скоростта на въртене, толкова по-страшно става... Имам лични впечатления... Едвам не бях убит от осколки... пазя си диска, който буквално се пръсна ... за Реликва на безумието ми.
Seeker:
Независимо от опасенията на Майстора, във Формула1 се е намерило място за такъв агрегат с мощност 80к.с. и тегло 26кг. Този агрегат поема енергията при намаляне на скоростта преди завой и с последващо отдаване след завоя. Тази хитрина е измислена след като бяха наложени ограничения на мощноста на двигателите. Характерното за супермаховика са високите обороти при които работи. Натрупването на енергия става от ъгловата скорост на квадрат , а не от голям радиус или маса на ротора. Вариатора му е майката, с промяна на отношението от 1:1 до 1:20 и повече. За избягване на жироскопичния момент обикновенно се ползват два контравъртящи ротора, което води до неутрализиране на всички моменти.
Така че маховиците имат бъдеще, само да се измисли сигурна, плавна промяна на предавките.
CPU:
Аз също мисля, че ако оста на маховика в автомобил е разположена вертикално няма проблем със завиването, Реакцията ще се получи в хоризонталната равнина, а тя може да е от полза за стабилизация на двуколесни возила ( напречна и надлъжна), както например в този проект на Lit motors:
http://www.youtube.com/watch?v=U_YNAZ68S64
Като показатели маховика превъзхожда много литиевите батерии, само да не беше тази пуста безопасност.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия