Интересна и фундаменатална тема.
Предполагам
, че един от първите теоретици/философи
, които са синтезирали фудаментално тези силови-инерционни взаимодеиствия е бил Бошкович. Неговата "Theory of Natural Philosophy" (
https://archive.org/details/theoryofnaturalp00boscrich ) публикувана два пъти през 1756 и 1763, и постулирана в по-ранната 1745г, е повлияла много от големите практико-теоретици на 19-ти век като Лорд Келвин, Фарадей, Максуел, Томсън както и Тесла. Томсън, който е откривателя
т на електрона, има изказвания заявявайки, че неговата теория е практически тази на Бошкович, живял 150 години преди него. Тесла също е бил, поетично изразено, запленен от Бошковичовата теория, и това може да се забележи в много от записките му от Колорадо Спрингс, особено
, когато сравнява електрическите феномени които наблюдава със механични взаимоде
йствия при маховици и пружини.
Но да се върнем към заглавието с "лека" промяна: "
Извличане на енергия чрез използване на маховик"
.Не е лесно за представа, но както се казва,
а и какъвто е правил подхода на Тесла, експерименталната установка е нашият мозък ( стига да не се отделя от реалността ), и там може да въртим многократно експери
мента
, докато осъзнаем динамиката му.
Забележете, че това което ще поставя е въпрос, пътя
т към отговора
, на който се надявам да провокира интер
есна динамика в мислите на колегите.
Имаме огромно махало, представете си го на триножник или някаква друга огромна конструкция, изгра
дено от лост с
.. тежест на края, като тежестта трябва да има н
еимоверна маса. Теглото на тази маса в килограми не е толкова ва
жно като, според теорията на Бошкович, важното е какво е съотношението на тази маса и с другите маси с при
.н
.адена кинетична енергия около нея, както и (гравитационния, понеже няма по
-определяща дума) център на тази динамична система. За експериментал
на обособеност може да кажем, че масата и е от 1000 порядъка по-малка от цялата водната масата на Земята . Разбирате, че това е огромна маса, и практически това е не
.възможно да има
ме такава конструкция, но това не е проблем за нашия мисловен експ
еримент. Формата на тази маса педполага
.е
мо е сферична и раз
.б
ира се, предполагаемият лост, който я държи, има магическите свойс
тва да не се скъса под тази тежест и в допълнение оста на която се върти има пренебрежимо малко триене.
Създавайки тази мисловна картина въпросът е: Без да има каквото и да е възде
йствие на махалото от "изкуствен" ( предпоал
ага
.е
мо огром
на машина която го "побутва" ) източник, махал
ото ще има ли някаква динамика и ако има
, каква би била тя?
Колегите които "виждат" дирек
.т
но отговора да ме извинят, понеже идеята ми е да създам предст
ава за движението н
а силите
, които въздействат на едно махало на макро ниво, което според мен помага, когато човек се зами
сли за динамиката на силите на микро ниво. Как
то е казал Бошкович в не
говата, така да се каже "първа унифицирана теория във физиката": природата няма различни закони на различните нива, тези закони
, които движат галактиките са същите тези
, които движат невидимите частици.
Интере
.с
но е, че в един от по-горе п
осочените файлове: "Удивительная Физика" на Хурбей Владимирович Гулиа, на страница 19 има описание
, което помага за създаването на мисловен динамичен модел на това
, което се случва в нашия експеримент. Под
обно динамично описание може да се намери и в статията на Тесла от 1919г. "Относно въртенето на Луната" :
http://193.251.6.244/nikolatesla/documents/1919_moon2.pdfПредполагам, че въпросът може да предизвика спорове, но идеята е да се ос
.ъзнае нещо
, което е фудаментално и предполагаемо и
нтересно.
Време за модерация на този пост - 25 минути. Над 45 технически, пунктоационни и правоговорни грешки.
И това от един от най-интелигентните ни съфорумци.
Предварително се извинявам, ако по този начин съм променил "автентичността" на поста му/А/