. . . .
Така си осигуряваме Динамика на Стандартен ДВГ 100кВт, само с 5кВт ел.мотор, а благодарение на маломощния ел.двигател можем да сложим и по-малка и евтина акумулаторна батерия и съответен контролер за сметка на усложнена трансмисия със съединители за маховик.
Iocco електромобил задвижван от ел.мотор 5 кВт НЕ може да се движи по улиците на големите градове.
Той ще е бавен, тромав и ще пречи на движението, при трафика по софийските улици и др. големи градове.
Казвам това от скромния ми опит с електромобила FIAT PUNTO или ELPUNTO.
През 2011 г.
elektros и моя милост преоборудвахме фабричен ФИАТ ПУНТО в електромобил.
Първият ел. двигател който монтирахме бе DC мотор с мощност 8 кВт, по данни на производителя.
По преценка на
elektros и на мен, моторът имаше не повече от 6 кВт.
С DC мотор 6 кВт електричката ELPUNTO с мъка достигаше 40 км/ч, бавно набираше скорост на светофарите
и пречеше на движението.
Сменихме ел. двигателя и поставихме 24 кВт DC мотор на завода "Костов Моторс".
На практика обаче този двигател никога не работи на пълна мощност, защото номиналното му напрежение
е 140 V, а пакета батерии които монтирахме в ELPUNTO даваше максимум 80 - 85 V при пълни батерии.
Така, че реално имахме около 15 кВт DC мотор.
Но при новия DC мотор, електричката вече бе пълноправен участник в трафика по софийските улици.
ELPUNTO вдигаше 80 км/ч на равен път, стана пъргав и на светофарите потегляше както всеки автомобил с ДВГ.
Представям си какво щеше да бъде ако имахме пакет батерии със 140 V или 200 V напрежение . . .
другите автомобили просто щяха да дишат прахта на ELPUNTO . . . но не би
Iocco пиша това за твоя и на другите колеги информация, за да не се заблуждавате и повтаряте чужди грешки.
Iocco идеята за маховик, в движещ се автомобил просто НЕ Е работоспособна.Опитай се да пресметнеш масата и размерите на 10 кВт маховик, и моля те пусни данните във Форума.
Интересно ми е какво ще се получи като размери, тегло обороти и пр.?
Може би такъв маховик ще е подходящ за стационарно ползване . . . но това е друга тема.