Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

Въпрос за електромотор

(1/22) > >>

miromad:
Здравейте съфорумци.
По-долу съм прикачил две зле нарисувани схеми на постояннотоков мотор. Статора e N-N полюсен.
Въпроса ми е дали въобще ротора ще се завърти, и ако да, то при работа на този мотор дали ще има противо-ЕДС?
Аз си го представям така:
- когато едното рамо на рамката се отблъсква от единия полюс, то другото рамо на рамката се привлича от другия
- отблъскваното рамо се стреми да заеме позиция, която е най-далече от центъра на магнита (да речем горния магнит)
- привличаното рамо се стреми да заеме централна позиция (да речем в средата на долния магнит)
- рамките са 2, за да се балансира ротора
Ако може някой нагледно да обясни силите, които действат при тази постановка.

miromad:
Промених картинките в първия пост, като обозначих магнитните полюси и на статора, и на ротора, а също така зададох и посоката на въртене.
Но не съм сигурен дали посоката на въртене е правилна. И да приемем че има магнитопровод на ротора.
Не съм следвал схемите на Лакатош или на Черногоров (не разбрах при Черногоров дали статора е монополюсен). Просто ми хрумна тази схема и реших да питам дали е възможно да тръгне. Не си спомням да съм виждал постояннотоков мотор с монополюсен статор (не знам дали този мотор може да се отнесе към Фарадеевия мотор).
Може ли някой да направи симулация на моята схема?

miromad:
Готово. Вече са обозначени и двата полюса на статора.
А това ме наведе на мисълта за втори ротор, който ще се намира върху S полюса на статора и ще се върти по същия начин, както и вътрешния ротор.
Може би вече са изяснени всички схемотехнически данни, така че ако може вещите лица в тази област да се изкажат по въпроса.

batplamen:
Лично аз не оприличавам постановката със Лакатош.
- статора с тези приблизителни междини е пръстеновиден магнит;
- - как в пространството следва да се изобразят линиите на полето му?
- - - практически полезните области от полето са в местото на срезовете /разглеждайки го като част от много дълъг цилиндър/.

Отнасяйки постановката към тази на Лакатош, би следвало всички магнитни полюси да са само N /или само S, идентично е за анализа/.

mi6o:
Здравейте,
имам един въпрос и се надявам, че пиша в правилната тема. Имам един стар алтернатор (70А, работещ), от който искам да изправя АС тока през външни диоди, а не през диодите монтирани вътре. Какви диоди мога да използвам, за токове около 120А, като едновременно намаля напрежението до 5В (примерно)? Намирам в нета, диоди с 400В-80А, или нещо подобно, но не съм сигурен дали ще получа 5В. Захраването на ротора ще се извършва с помоща на пулсов генератор. моля за отговор. :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия