Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори
Въпрос за електромотор
Радико:
@mi6o
Каквито и диоди да сложиш, ще изгориш алтернатора при такъв ток, освен ако не пренавиеш статорната намотка с по дебели проводници и по малко витки за 5-6 волта. Дебелината на намотките има пряко отношение към тока а не към мощността или напрежението. Ако превишиш мощността без да превишиш тока "чрез повишаване на напрежението" ще грее желязото, ако превишиш тока грее медта. така, че не си мечтай за 120 ампера, при оригинална намотка не се получава.Може би да стане с принудително охлаждане и на много хладно място
CPU:
Ако алтернатора е за 15 волта 70 А, трябва да се пренавие (ако има място) с по-малко навивки и по дебел проводник.
Както е така, не може да изгори, но няма да даде и по-голям ток, защото при 70 А се насища сърцевината на статора, и тока се ограничава. Един вид максималнотокова защита. Така е при всички алтернатори. При това положение, колкото намаляваме напрежението, си ограничаваме и максималната мощност получена от алтернатора.
Все пак, ако успееш да постигнеш 120 А, може да възникнат други препятствия, например пада върху диодите, който ще е съизмерим с работното напрежение, и мощността която трябва да разсейват, около 200 вата. Трудно ще се изгладят и пулсациите, ако е необходимо.
За възбуждането, този пулсов генератор трябва да може да дава хубав постоянен ток.
mi6o:
Благодаря за отговора. Предполагах, че ще се наложи пренавиване. Но премислих идеята за 120-те ампера. Мисля, че ме устройват и 70-те Ампера. Сега, това което ме вълнува, е дали с пулсиращото захранване за ротора, ще е възможно ли да се получи амплитудна модулация на изходната синусуида преди токоизправителя, в зависимост от честотата на възбуждане на роторната намотка? Т.е. ако за всяка Фаза от статорните намотки, магнитното поле не е постоянно (както е разчетено), а примерно преди да се достигне върховата точка синусуидата, магнитното поле да се увеличава в геометрична прогресия. Не съм сигурен точно как да го обясня, по начина както си го предсавям. Утре ще го нарисувам и ще го пусна, но ако някой все пак има идея моля. :)
CPU:
модулацията ( промяната ) на изходното напрежение чрез възбуждането е възможна, но с много условности, най-вече със скоростта на нарастване и честотата на модулиращите импулси. Възбудителната намотка има голяма индуктивност, и процесите в нея протичат сравнително бавно. Освен това, алтернатора има много полюси и основната честота на синусоидата е висока, 300-500 Hz. За да модулираш тази честота (синусоида) трябва възбудителната намотка да може да реагира на поне 10 пъти по-висока честота, т.е. да можеш да прекараш през нея 5 KHz. Това може да стане или с повишаване на напрежението на възбуждането 10 - 20 пъти, или с пренавиването на намотката с по-нискоомна. Управлението ще стане подобно на стъпков мотор с чопър, или като на новите нискоомни дюзи .
Магнитната система на ротора не е ламелирана, а от плътно желязо, направена е за постоянен ток, и ще реагира на всякакви импулси като им действа като спирачка. Желязото ще загрява.
mi6o:
Разбира се условностите са много, но ако не се експериментира, няма да се получат никакви резултати. Загряването на роторната сърцевина, си мисля че е лесно отстраним "проблем". Потърсих из интернет инамерих 4-5 сериозни работи от щатите, които са доста изчерпателни по темата. Единият е за понижаване на разхода на гориво при превозните стредства, с повишаване на ефективността на алтернатора. Материалът е обемист и ще ми отнеме време да го прегледам детайлно. CPU благодаря отново за бързият и компетентен отговор. :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия