miromad, трябва да се внимава с прекаления оптимизъм. И аз така доста съм проектирал, но след множество разочарования сега гледам по-предпазливо. Когато предвиждаш накъде ще се завърти дадена машинка, трябва да огледаш по възможност силите от всички страни. Защото магнитното поле е затворено - тръгва от N, обикаля и се прибира в S на магнита. И когато контурът с ток е затворен (пръстен) много трудно ще се завърти според мен. Аз така умувах част от проводника да е зад магнитен екран и да получа тяга само върху неекранираната част, но не успях. Окачвах разни модели на чувствителна нишка за да регистрирам отклонение, но не би. Може и да има начин, но аз не знам за такъв.
Иначе посоката на силата на Лоренц лесно се определя. Прилагам моя рисунка за лесно запомняне. Тя е общовалидна - например ако електрони се движат в проводник (ток) и се отклоняват от магнитно поле перпендикулярно на скоростта си, те се засилват да излязат от проводника напречно, но електростатичните сили на ядрата (+) ги задържат като при това електроните повличат проводника. Така той се задвижва в магнитното поле.
Най-добре е да вземеш готови магнити с форма на дъга - мисля така ще е най-евтино. Аз даже правих опити с най-обикновени, наредени почти плътно един до друг.
Прилагам и втора рисунка с възможните посоки, но в бобината трябва да има желязо - иначе магнитното поле ще се затвори по най-късия път, ще пресече радиалния проводник като така тягата ще е обратна на аксиалната. Въобще има много въпросителни - например дали ще може цялото поле от външния пръстен да се погълне от вътрешния, който е далеч по-малък. Колкото и да умуваме, само експеримент може да покаже как стоят всъщност нещата.