Животът- начин на употреба! > Медицина, здравословно хранене
Еликсирът на безсмъртието и младостта
EDM electronics:
--- Цитат на: rumen21 в Април 17, 2024, 04:16:08 pm ---Пчелния мед също има висок гликемичен индекс. Това означава ли, че е вреден ?
--- Край на цитат ---
Най-висок гликемичен индекс има глюкозата - 100%.
Следва я захарта 97% и после пчелния мед около 93%.
Вреден ли е?
От гледна точка на факта, че е бърз въглехидрат и с толкова висок гликемичен инекс - вреден е и още как. Дали ще ядеш захар или мед, няма особена разлика за панкреаса и инсулина в кръвта. Меда е полезен само с това, че съдържа микроелементи.
За хора над средна възраст е вредно да се хранят с бързи въглехидрати и да имат резки подскоци на захарта в кръвта и инсулина. Когато се консумират такива продукти захарта скача над нормата 6.5 мол, а това води автоматично до утилизиране на въглехидратите в мазнини и постепенно до инсубинова резистентност и накрая диабет. Особено за малоподвижни хора, такива които не спортуват, само лежат.
Мога много още да кажа по този въпрос, но сега стига.
Има една женаПавлина Павлова в Тик-Ток българка, тя е може би най-компетентната по тези въпроси, след д-р Берг да речем.
EDM electronics:
За заместителите на захарта и меда
Има естествен подсладител, извлича се от цвеклото в процеса, когато правят захарта, казва се еритрол.
Той е естествен продукт, няма нищо общо с изкуствените подсладители и освен, че има почти нула калории, т.е. няма реално калории, няма и грам гликемичен индекс. Т.е. еритрола е напълно безопасен. При консумация на еритрол не се отделя инсулин от панкреаса. Продава се в Кауфланд и Лидъл. Но сладостат му е да речем 2 пъти по-слаба от захарта.
Ползвал съм го, но не ми допада, защото аз захар ползвам само в кафето, разваля ми вкуса на кафето, а за него съм доста претенциозен. Кафето трябва да е ароматно и плътно, съвсем леко подсладено.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: EDM electronics в Април 17, 2024, 09:32:26 pm ---Ползвал съм го, но не ми допада, защото аз захар ползвам само в кафето, разваля ми вкуса на кафето, а за него съм доста претенциозен. Кафето трябва да е ароматно и плътно, съвсем леко подсладено.
--- Край на цитат ---
Преди години попаднах на едно youtube-че където споменаха как има навик при Хималайските кутури да слагат масло в чая. :o Първо ми се видя противно, но реших да опитам (нали експериментирам с какво ли не), и по такъв начин да приемам повече ( полезни ) мазнини в организма си на дневнабаза. Чая (в който обикновено слагам няколко билки, и млади борови клонки) пия без вякакви подсладители, стана много споучлив и го препоръчвам на всеки. След това реших да опитам същата процедура с кафето ... толкова добре се получи ;D че вече от години ( около 5 ) пия кафето без каквито и да са подсладители само с масло и мляко.
Това разбира се всеки трябва да си го прецени, оптита и нагласи на собствения си вкус. Само мога да добавя че вскусовете, както и всичко друго се тренират и човек който е свикнал насладко може да отвикне но обикновено като замени (бавничко) този вкус/навик с друг който е полезен ( както гласи китайска поговорка ).
--- Цитат на: EDM electronics в Април 16, 2024, 08:46:22 pm ---Токущо вечерях 4 бр. яйца с кисело мляко Елена и чесан. :) - екстра беше...
...
А яйцата са супер полезни, особено с жълтъка. Те са супер храна. Яйчния белтък е най-лесно усвоимия и на 100% от организма, в същото време яйцата са с много малко калории.
--- Край на цитат ---
За яйцата само мога да добавя интересен факт който някак си, въпреки че всички го знаем, не се осъзнава. От всяко яйце излиза завършен огранизъм, със всичките органи и функционалности които са му необходими, това показва че всяко яйце ( не говоря за тези които са от химическото/индустриално стопанство ) има всичките необходими хранителни вещества за изграждането на завършен организъм. Лично консумирам между 4-8 яйца дневно като гледам жълтъка да им е колкото се може повече във флуидна форма. Отново това е добре веки да го проучи за себе си.
VITAN:
4 - 8 яйца на ден => ще се бъгнеш. Провери в интернет. Много са. Дори само жълтък.
И месото, и яйцата е добре да са от нещо, що-годе яло трева. Иначе не е фън-шуй...
За кафето => трябва да е био-кафе. Кафето е една от най-пръсканите култури! Има "яки" клипчета по въпроса.
Сиреч, ако пиете 2 кафета на ден цяла година == 12 кафени дръвчета == 5,5 килограма пестициди.
Ако пия кафе сутрин => еспресо, 100% арабика, био + понякога съвсем малко кленов сироп
+ кокосово масло или сметана.
rumen21:
Vitan, как да разберем, че кафето е био и не е "пръскано "?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия