Ванчо - само от части си прав.
В случаят се сравняват мотори - не редуктори - чисто електрическата им част.
И аз имам известен опит с елетровелосипеди и съм привърженик на дирекно зацепените електромотори без редукции - Даже имам такъв проект който така и не стигам до завършването му - говорим за 350 ватов директдрайв мотор - който няма недостатъците с върдящит момент за който говориш.
Обснвам подробно:
1. Директдрайв с малка мощност 350вата да речем обикновено вместо редукция се прилага хватката на разпределение на мощноста на множество бобини - в случай моторът ми е с 24 секции бобини като съм виждал и с повече с което се решава проблема с въртящният момент при ниски обороти за който ти твърдиш не без основание.
2. Редуктурните си иама своите предимства - това са съкратена маса и цена но имат и едни константни паразитни загуби внасяни от редукторния възел, също така имат големи топлинни загуби и проблеми с отвеждането на топлината при подобен вид натоварени мотори. Освен това редукторните мисля че не рекуперират. Които неща като ги насложим се оказва че "всеки си плаща за дяволията"
Темата е обширна и може много да се коментира.
Аз смятам че това е въпрос на чисто прагматичен подход към проблема - има добри редукторни системи но при всички случай са с по-нисък КПД спрямо директните задвижвания. От друга страна пък директните задвижвани са по-скъпи и тежки.
Повече ми се мете е е въпрос на вкус...... както казало кучето.....